Kabaré a Formula–1-ben, Alonso az éjjel visszakapta a harmadik helyét!

Amint arról beszámoltunk, a Formula–1-es Szaúdi Nagydíjon vasárnap este a Red Bull két pilótája, Sergio Pérez és Max Verstappen mögött Fernando Alonso (Aston Martin) haladt át a célvonalon harmadikként, az eredményhirdetésnél ő is pezsgőzött a pódiumon, de utólag elvették a harmadik helyét. Majd az éjjel visszakapta – erre nincs jobb szó, mint az, hogy kabaré! Viszont így Alonso tényleg ünnepelheti pályafutása 100. dobogós helyezését, és ez így van jól.

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 7:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A történet dióhéjban: a harmadik pozícióban célba érő kétszeres világbajnok Fernando Alonso a verseny után tíz másodperces büntetést kapott és a negyedik helyre került, mert amikor a futam közben letöltötte a rajt után rá kiszabott öt másodperces büntetést, akkor az egyik szerelő még azelőtt ért hozzá a versenyautóhoz, mielőtt lejárt volna a büntetés.

Alonso
Alonso remekül versenyzett Forrás:  Twitter/Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

A döntés azonban nem volt korrekt, hiszen Alonsóval ezt nem a futam közben közölték, ő abban a tudatban versenyzett, hogy maximum újabb öt másodperces büntetést kap a szerelő hibája miatt, így arra törekedett, hogy több mind öt másodperces előnyt autózzon ki a mögötte haladó George Russell (Mercedes) előtt, és ezt meg is tette. S az eredményhirdetésnél meg is kapta a harmadik helyezettet megillető trófeát. Majd megtudta, hogy ezt vissza kell adnia…

– Véleményem szerint az, ami ma történt, nem jó a rajongóknak, amikor van harmincöt köröd kiszabni egy büntetést, illetve informálni arról. Kivárják vele a dobogó utáni pillanatokat, valami nagyon nincs rendben a rendszerrel, de ez van. Sajnálom a rajongókat. De én nagyon élveztem, hogy a dobogón állhattam. Megkaptam a trófeát, megvoltak a fotók, ünnepeltem a pezsgővel, az pedig, hogy tizenöt helyett tizenkét pontot kaptam, nem sok mindenen változtat – mondta Alonso azután nagyon szimpatikusan, hogy megtudta, mégsem ő a harmadik helyezett.

Ám még Russell sem értett egyet a döntéssel.

– Örülök, hogy negyedikként futottam be. Fernando büntetése szigorú, ő és az Aston Martin megérdemelte volna a harmadik helyet – nyilatkozta a Mercedes pilótája, amikor úgy nézett ki, hogy ő a harmadik helyezett.

Ám az éjjel jött az újabb csavar a történetben!

Az Aston Martin fellebbezett, amit a döntnökök elfogadtak, mivel az Aston Martin hét olyan esetet is be tudott mutatni beadványában, amiknél a hasonló hibát elkövető csapatok pilótáit nem büntették meg.

Alonso megtarthatja a trófeát

Alonso
Forrás:  Twitter/Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team

A versenyt Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzője nyerte meg, mögötte címvédő csapattársa, a kétszeres világbajnok lett a második, Alonso pedig a harmadik.  A spanyol pilóta így tényleg ünnepelheti pályafutása 100. dobogós helyezését (32 győzelem, 37 második és 31 harmadik hely) a Formula–1-ben, és ez így van jól.

Forrás:  Twitter/Formula 1

Szaúdi Nagydíj, Dzsidda (50 kör, 308,450 km, a pontszerzők):

1. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:21:14,894 óra
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 5,355 másodperc hátrány
3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 20,728 mp h.
4. George Russell (brit, Mercedes) 25,866 mp h.
5. (brit, Mercedes) 31,065 mp h.
6. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 35,876 mp h.
7. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 43,162 mp h.
8. Esteban Ocon (francia, Alpine) 52,832 mp h.
9. Pierre Gasly (francia, Alpine) 54,747 mp h.
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:04,826 perc h.

A vb-pontversenyek állása két futam után (még 21 van hátra), versenyzők: 1. Verstappen 44 pont, 2. Pérez 43, 3. Alonso 30, 4. Sainz 20, 5. Hamilton 20, 6. Russell 18, 7. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 8, 8. Leclerc 6, 9. Gasly 4, 10. Ocon 4.

Csapatok: 1. Red Bull 87 pont, 2. Aston Martin 38, 3. Mercedes 38, 4. Ferrari 26, 5. Alpine 8, 6. Alfa Romeo 4, 7. Haas 1, 8. Williams 1.

Borítókép: Mégis harmadik lett Alonso (Forrás: Twitter/Formula 1)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.