2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Szergej Lavrov: Ez elfogadhatatlan eszkaláció

Az ukrajnai konfliktus elfogadhatatlan eszkalációjának nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap a nyugati országoknak azt a tervét, hogy F-16-os vadászgépeket szállítanak Ukrajnának.

  • Szergej Lavrov: Ez elfogadhatatlan eszkaláció

"Természetesen ez elfogadhatatlan eszkaláció. Úgy gondolom ennek ellenére, hogy vannak még értelmes emberek Nyugaton, akik ezt megértik, ám mindent Washington, London és az ő Európai Unión belüli szatellitjeik, elsősorban a balti államok, Lengyelország diktálnak, akik közvetlenül a terepen hajtják végre az Egyesült Államok által kitűzött feladatot: Oroszország meggyengítését, azt, hogy stratégiai vereséget okozzanak neki" - mondta az orosz külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

Lavrov felhívta a figyelmet arra, hogy nyugati politológuskörökben már Oroszország "dekolonizációjáról" beszélnek. "Országunk feldarabolását értik ez alatt. A tűzzel játszanak. Efelől nem lehet kétség" - tette hozzá.

A tárcavezető kifejezte reményét, hogy a józan emberek kezdenek majd eltávolodni a Nyugat által létrehozott "neonáci rezsim" támogatásától. "A terepen kialakult valóság megértéséhez az első lépésnek" nevezte, hogy Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke - első hivatalos személyként - kijelentette: Ukrajna nem számíthat arra, hogy belátható időn belül visszakapja az 1991-es határokon belüli összes területét.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanebben a műsorban azt hangoztatta, hogy a nyugati országok "tágabb értelemben" háborút folytatnak Oroszország ellen.

"Minden fronton háború folyik ellenünk: legyen szó a gazdaságról, az államközi kapcsolatokról, a tulajdonviszonyokról" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a nyugati államok szerinte "semmitől sem riadnak vissza".

Úgy vélekedett, hogy Oroszország ennek ellenére nem engedhet az indulatainak, összeszedettnek és erősnek kell maradnia, a saját érdekei szerint kell cselekednie és álláspontját világossá kell tennie a Nyugat számára. Leszögezte, hogy az ukrajnai "különleges hadművelet" céljai továbbra sem változtak.

Peszkov reagált Lindsay Graham amerikai republikánus szenátor Kijevben, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelenlétében pénteken elhangzott kijelentésére, amely szerint az oroszok halála a legjobb befektetés az Egyesült Államok számára. Az orosz elnöki szóvivő szerint "nehezebb elképzelni nagyobb szégyent egy ország számára annál, mint azt, hogy ilyen szenátorai legyenek".

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette, hogy az amerikaiak egyik beruházása "a második világháborúhoz és a holokauszthoz vezetett el". Emlékeztetett rá, hogy amerikai cégek sora működött a náci Németországban.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke Telegram-bejegyzésében arra emlékeztette Grahamet, hogy "szeretett Amerikájában nemcsak egyszerű embereket gyilkolnak rendszeresen, de piszkos pénzt költenek szenátorok meggyilkolására is". Felidézte egyebek között a Robert Kennedy szenátor ellen 1968-ban és Huey Long szenátor ellen 1935-ben elkövetett merényletet, valamint Clementa Carlos Pinckney lelkész 2015-ben és John Milton Elliot 1879-ben történt lelövését.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke elrendelte, hogy indítsanak büntetőeljárást Graham ellen az oroszok meggyilkolásáról tett kijelentései nyomán. A hatóság szerint a szenátor az interneten megjelent videófelvételek tanúsága szerint azt mondta a Zelenszkijjel folytatott megbeszélésen, hogy az Egyesült Államok "anyagilag részes orosz állampolgárok halálának okozásában".

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap során elszenvedett emberveszteségét több mint 540 főben nevezte meg. Mint mondta, elérte a 340-et azoknak a katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai célpontok között nevezte meg a külföldi "zsoldosok" egy ideiglenes szállását a Harkiv megyei Bohoduhivban, valamint két vezetési- és megfigyelőpontot, továbbá négy lőszerraktárt.

Az enerhodari hatóságok közölték, hogy vasárnap a zaporizzsjai atomerőműtől mintegy ötszáz méterre kényszerítettek leszállásra egy termobárikus gránátot szállító ukrán csapásmérő drónt.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója vasárnapi Telegram-bejegyzésében közölte, hogy a határmenti régióba a hét elején Ukrajna felől végrehajtott fegyveres betörésben külföldiek, mások mellett lengyelek és amerikaiak is részt vettek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!