Nemzetközi gazdaság

Hivatalosan is elindult az ukrán ellentámadás

Brit és ukrán források szerint is megkezdődött az ukrán erők nagyszabású hadjárata területeik visszaszerzésére.

Az ukrán hadsereg megindította a régóta beharangozott ellentámadást az ország területének egy részét megszállás alatt tartó orosz erők ellen. Ezzel Kijev szerint döntő szakaszához érkezett az orosz–ukrán háború – számolt be a The Washington Post.

Trophy rocket launcher in Zaporizhzhia Region
ukrán ellentámadás, orosz-ukrán háború
Hivatalosan is elindult az ukrán ellentámadás. Fotó: NurPhoto via AFP

Az ukrán csapatok szerda este kezdték el fokozott támadásaikat az ország délkeleti részén húzódó frontvonalon, és az ukrán hadsereg beszámolói szerint több helyen jelentősen előretörtek az oroszok által megszállt terület felé. Erről a hadsereg négy tagja számolt be a portálnak, de nevüket nem vállalták, mivel nincs felhatalmazásuk arra, hogy nyilvánosan beszéljenek a harci cselekményekről.

A brit védelmi minisztérium csütörtöki közleményében arról számolt be, hogy a front több részén is súlyos harcok zajlanak, és rendkívül összetett műveleti kép bontakozik ki.

Orosz katonai bloggerek súlyos harcokról számoltak be Zaporizzsja térségében is. Ez a frontvonalnak az egyik szakasza, amelyet a katonai szakértők már régóta olyan helyszínnek tartottak, amelyet az ukrán hadjárat érinthet.

A zaporizzsjai terület sík részein előrenyomulva az ukrán hadsereg egyik kiemelt katonai célja lehet, hogy elvágják a szárazföldi kapcsolatot Oroszország és a 2014 óta megszállás alatt tartott Krím félsziget között, ezzel fontos orosz utánpótlási vonalakat lehetetlenítenének el.

A támadás helyszínének ismeretében nem meglepő az sem, hogy ebben a térségben történt a Nova Kahovka-i víztározónál a robbanás, amely hatalmas károkat okozott az infrastruktúrában, és rendkívüli áradásokat idézett elő. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a víz magával viszi a taposóaknákat is, amelyek könnyen felrobbanhatnak.

Ukrán külügyminiszter: Kijevnek elég fegyvere van az ukrán ellentámadáshoz

Dmitro Kuleba azt nem árulta el, hogy az ukrán csapatok megkezdték-e már a hónapok óta várt ellenoffenzívát.

 

 

ukrán ellentámadás frontvonal Kijev hadsereg
Kapcsolódó cikkek