idezojelek

Stratégiai éleslátás

Orbán Viktor szerepe túlnőtt a határokon, egész Európa figyel arra, hogy milyen döntések születnek a világ tán legszebb Parlamentjében.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Van egy ország, amelynek területe alig több mint 93 ezer négyzetkilométer. Tízmillióan sem élnek a határain belül, a nemzettestvérekkel együtt jó, ha tizenötmillióan vannak a világban. Nyelve nem világnyelv, gazdasága sem tartozik a legfejlettebbek közé. Magyarország szerepe mégis meghatározó lett a politikai és történelmi események sodrában. Tizenkét éve irányítja az országot Orbán Viktor vezette kormány, amelynek miniszterelnöke a legtapasztaltabb vezető az uniós politikusok körében.

Orbán Viktorból él a hazai baloldal is. Akkor is, ha ellenzékben politizál, akkor is, ha ő van hatalmon. Orbán Viktor szerepe túlnőtt a határokon, egész Európa figyel arra, hogy milyen döntések születnek a világ tán legszebb Parlamentjében.

A magyar miniszterelnökről titokban még az ellenfelei is elismerik, hogy stratégiai gondolkodása mindig a történések előtt jár. Nehéz feledni, mennyi támadást kapott, amikor óriásplakátok hirdették, hogy a migránsok nem vehetik el a magyarok munkáját. A balliberális tábor gúnyosan próbálta bagatellizálni a határainktól még oly távolinak tűnő problémát. Majd egyszer csak megrohamozták az országot, ám a kormány időben felkészült a rohamra. Európa nyugati felébe milliószámra özönlöttek be az idegenek, szomorú történelmi események kíséretében. Ki ne emlékezne a halált arató terrorcselekményekre? Orbán Viktor már akkor azt mondta, hogy a feladatot ott kell megoldani, ahol a probléma van, nem pedig Európa szívébe importálni a bajt. Ezt mára mindenki belátta.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány azt is idő előtt érzékelte, hogy az Európai Unió a koronavírus-járvány elleni vakcináról nem tud időben gondoskodni. A baloldal ekkor is vérszemet kapott, és elkezdődött a politikai hajsza az orosz és a kínai védőoltások ellen. Kampányfogást csináltak az emberi életet nem kímélő vírusból, és a rendszerváltás óta nem látott mélységbe taszították a politikai közbeszédet. Magyarország azonban lépés­előnybe került a vakcinák beadásával, és a gazdaság is hamarabb vett újra lendületet. Az Orbán-kormányt azért is áztatták ellenfelei, mert visszatérítette a családosoknak a befizetett személyi jövedelemadót és visszaépítette a 13. havi nyugdíjat. Pénzszórásnak nevezték az intézkedéseket, majd kiderült: a világszerte elszabadult árak begyűrűzése ellen sokaknak adnak fogódzót a pluszjuttatások. Soha jobbkor nem jöhetett volna a pénz.

„A hadsereg lett az új stadion” – mondta „bölcsen” a Demokratikus Koalíció egyik levitézlett politikusa, amikor a kabinet a honvédelem jelentős fejlesztésébe fogott. Azóta Oroszország megtámadta Ukrajnát, háború dúl a szomszédban. Az ország biztonságának megőrzése lett az egyik legfontosabb feladat. Az extraprofit megadóztatásáért is kapott hideget-meleget a kormány. A balliberálisok még azt is megkérdőjelezték, hogy közgazdaságtanilag értelmezhető-e az extraprofit. A magyar minta aztán ragadós lett, így Nagy-Britannia is élt ezzel a megoldással, de még az Egyesült Államokban is felvetődött annak bevezetése.

A magas infláció ellen Magyarország több területen árstopot vezetett be. Ezt az intézkedést is kritikák sora követte, nemcsak itthon, de külföldön is. A napnál is világosabb azonban, hogy a rezsicsökkentéshez hasonlóan ezek is működnek, és kímélik a háztartások pénztárcáját. Mi történik most? Egyre több ország rögzíti az üzemanyagok árát. Ezt ígérik Romániában is, míg Horvátország már a döntést is meghozta. Más kérdés, hogy míg nálunk 480 forint egy liter benzin, addig a kedvelt tengerparti országban 715 forinton rögzült az ár.

Joggal mondhatjuk mindezekre: kinek mit intézett a kormánya.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, illetve a Fidesz és a KDNP országgyűlési frakcióinak képviselői az új Országgyűlés alakuló ülésére mennek Budapesten 2022. május 2-án (Fotó: MTI/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.