Közélet

Nova Kahovkánál roppanthatják meg az oroszokat az ukrán páncélosok

A brit hírszerzés információi szerint az oroszok komoly dilemma előtt állnak: visszavonuljanak a Dnyeperen túlra, vagy védjék meg az elcsatolt területeket.

A Herszontól nagyjából 70 kilométerre lévő Nova Kahovka sorsa lehet az orosz–ukrán háború következő fordulópontja. A brit hírszerzés legújabb jelentése szerint az orosz egységek óriási dilemmával néznek szembe: visszavonuljanak a természetes védelmet jelentő Dnyeper folyón túlra, és ott alakítsanak ki hídfőállást, vagy pedig próbálják megvédeni a Moszkva által elcsatolt régió minden általuk ellenőrzött négyzetcentiméterét. Ez utóbbi azonban egyre nehezebb, hiszen az ukrán páncélosok megállíthatatlanul nyomulnak előre. 

Fotó: Olga Maltseva / AFP

Az ukránok sorra foglalják el a településeket a térségben, és egyre közelebb jutnak Nova Kahovkához, amely a Dnyeper orosz kézen lévő részén fekszik, vagyis az oroszoknak jó esélyük lenne itt kialakítani a védelmi állásaikat. Ennél valószínűbb viszont, hogy a túlparton próbálják meg feltartóztatni az ukránokat, akiknek így jó esélyük van arra, hogy megroppantsák az amúgy is folyamatosan visszavonuló és a hírek szerint egyre inkább hitehagyott orosz csapatokat. 

A brit hírszerzés szerint a térségben az orosz légideszantcsapatok ugyan az orosz hadsereg elit egységeinek számítanak, de szinte semmilyen támogatást nem kapnak a harcokhoz, és egyelőre nem is valószínű, hogy Moszkva időben a segítségükre tud sietni. A legnagyobb esély arra van a hírek szerint, hogy a frissen mozgósított csapatok első bevethető egységeit küldik majd erre a frontra. 

Az ukránok közben a front keleti oldalán sem álltak le. Donyeck térségben is több települést visszafoglaltak, és közelebb jutottak a régió legnagyobb városához, ahogy Luhanszk megyében is folyamatosan nyomulnak előre. Egyelőre az oroszok egyik részen sem tudják feltartóztatni az ukrán támadást. 

 

 

 

 

 

orosz-ukrán háború Herszon
Kapcsolódó cikkek