Összeomlott a Hertha, Dárdaival másként alakulhatott volna

Két fordulóval a Bundesliga-idény vége előtt borítékolható volt a Hertha megmenekülése a kiesés elől, ám az utolsó két meccsén kikapott a berlini csapat, és a Stuttgart szinte lehetetlen helyzetből előzött, így a fővárosiak tíz év után újra osztályozóra kényszerülnek. 2012-ben veszítettek és kiestek, most Dárdai Pál őszi kirúgása is hozzájárulhat ahhoz, ha újra pórul járnak.

2022. 05. 15. 10:42
1. FC Union Berlin - Hertha BSC
1. FC Union Berlin-Hertha BSC Fotó: ANDREAS GORA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy pont volt a Hertha előnye az osztályozós helyen álló Stuttgarttal szemben mindössze két fordulóval a bajnokság vége előtt. Múlt héten a Mainz elleni hazai meccsen bebiztosíthatta volna a benn maradását Felix Magath együttese, hiszen a Stuttgart idegenben esélytelenül lépett pályára a Bayern München ellen.

Berlinben azonban elmaradt az ünnep, a Hertha 2-1-re kikapott a Mainztól, miközben a Stuttgart bravúrpontot szerzett Münchenben. Így is megmaradt három pont az előnyből az utolsó fordulóra, amelyben a már biztosan második, tehát tét nélkül futballozó Dortmund pályáján egyetlen pontocska is a Hertha megmenekülését jelenthette volna.

Hiába vezetett a Hertha, a hazaiak a második félidőben egy tizenegyes- és egy hajrágóllal fordítottak. Eközben a Stuttgart odahaza egy utolsó pillanatban született találattal legyőzte a Kölnt.

Mindössze tíz perccel az idény vége előtt még két gól hiányzott a svábok benn maradásához, és a végére mindkét találat megérkezett – egy a Hertha kapujába Dortmundban, egy a Kölnébe Stuttgartban.

Filmekbe illő fordulattal ért véget a benn maradásért folytatott harc, nem csoda, hogy a pontazonossággal, a jobb gólkülönbségének köszönhetően győztes fél, a Stuttgart úgy ünnepelt, mintha bajnokságot nyert volna.

A vesztes pedig elkeseredett

– A fiúk most maguk alatt vannak, ez nyilvánvaló – árulta el Fredi Bobic, a Hertha ügyvezetője. – Teljesen kimerültek. Egy dolog azonban biztos: még van két meccsünk arra, hogy javítsunk. Utoljára csillan fel a remény, és élnünk kell vele. Most a legfontosabb, hogy lélektanilag felrázzuk a csapatot. Nem számít, hogy ki lesz az ellenfél az osztályozón, csak az számít, hogy a két meccsen mi kerüljünk ki győztesként.

Azzal, hogy a Hertha a 16. helyen zárta az idényt, osztályozón még kivívhatja a benn maradást a német másodosztály harmadik helyezettje ellen egy oda-visszavágós, kétmeccses párharcban.

– Megbékéltem az eredménnyel – jelentette ki Felix Magath, a Hertha edzője. – Úgy gondolom, hogy jó teljesítményt nyújtottunk. Megmutattuk, hogy a Hertha méltó az első osztályra, és most ugyanezt meg kell tennünk még két mérkőzésen.

Felix Magath coach of Hertha BSC until end of season
Felix Magath és Fredi Bobic az utolsó szalmaszálba kapaszkodnak Fotó: Europress/AFP/Matthias Koch

– Természetesen a játékosok lógatták az orrukat az öltözőben, de megmondtam nekik, hogy ezzel még nincs vége, jól játszottak és nem kell hibáztatniuk magukat – tette hozzá Magath. – Ha mindent beleadsz, akkor a vereséget is méltósággal viselheted. 

Ott kell folytatnunk, ahol abbahagytuk, mert ha így tudunk játszani, akkor biztos vagyok benne, hogy jó esélyünk lesz az osztályozón.

Hogy ki lesz a Hertha ellenfele, az a Bundesliga II vasárnapi záró fordulójában dől el. A Hamburg és a Darmstadt azonos pontszámmal áll a harmadik-negyedik helyeken, előbbi csapatnak jobb a gólkülönbsége, így a holtverseny neki kedvez.

– Ha a Hamburg lesz az ellenfél, az számomra nyilvánvalóan nehéz lesz – fogalmazott Magath, aki játékosként a Hamburg legendája volt, és az edzői karrierjét is ott kezdte.

pontátlaga a legmagasabb

A Hertha legutóbb 2012-ben kényszerült osztályozóra, amelyet el is veszített a Fortuna Düsseldorf ellen. Tíz év után először eshet ki az élvonalból a berlini csapat, amely könnyen elképzelhető, hogy nem került volna ebbe a helyzetbe, ha Bobic novemberben nem meneszti Dárdai Pált a vezetőedzői posztról.

Ezután ugyanis a helyére ültetett Tayfun Korkut vezetésével került igazán nagy krízisbe a csapat. 

Dárdai és Korkut egyaránt 13 bajnokin irányította a berlinieket az idényben, a magyar edző átlagosan 1,08 pontot szerzett, a török mindössze 0,69-et, az edzőváltás katasztrofálisan sült el. Magath tűzoltóként érkezett az idény hajrájára, de ő is valamivel rosszabb átlagot tudhat a magáénak (mérkőzésenként egy pont), mint korábban Dárdai.

Nem lehet megmondani, mi történt volna, ha hagyják tovább dolgozni Berlinben a magyar edzőt, de az biztos, hogy ha Dárdai első 13 fordulóban nyújtott átlagteljesítményét vetítjük ki a teljes idényre, akkor a Hertha 36-37 szerzett ponttal csont nélkül benn marad a Bundesligában.

Így meg következhet a bukás utáni pótvizsga.

Borítókép: Dárdai Pál még a Hertha vezetőedzőjeként (Fotó: Andreas Gora)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.