Benyújtotta lemondását a francia kormányfő

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megkezde a kormányalakítási tárgyalásokat, estére kiderül az új miniszterelnök személye.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 16. 17:33
CASTEX, Jean
Párizs, 2021. január 14. Jean Castex francia miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban tart sajtótájékoztatót Párizsban 2021. január 14-én. Castex bejelentette, hogy Franciaország egész területén január 16-án délután 6 órakor fog kezdõdni az éjszakai kijárási tilalom "legalább két hétig", és a határellenõrzést is megerõsíti a kormány a koronavírus korábbinál sokkal fertõzõbb változata terjedésének megfékezésére. MTI/EPA/AFP/Thomas Coex Fotó: Thomas Coex

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megkezde a kormányalakítási tárgyalásokat, estére kiderül az új miniszterelnök személye.

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megkezdte a kormányalakítási tárgyalásokat − jelentette a Le Figaro című francia lap, amely arról is tudósít, hogy Jean Castex eddigi kormányfő az Élysée-palotában benyújtotta lemondását.

A lap emlékeztet arra, hogy a francia alkotmány értelmében az elnöknek a kormányfő távozása után 48 órán belül meg kell neveznie az új kormányfőjelöltet, s ebben szabad keze van.

Macron eddig nem nyilatkozott senkinek arról, hogy kikkel számol az új kormányban, de a Le Figaro megjegyezte: az új kormányzatnak össze kell hangolnia „a változást a folyamatosságban”.

Az új kormányfő személyét Macron még hétfő este bejelenti.

Az áprilisban tartott, kétfordulós elnökválasztáson Emmanuel Macron kényelmes többséggel aratott győzelmet, ám a voksolás második fordulója, április 24. óta nem foglalkozott a kormányalakítással. A Le Figaro megjegyzi: 22 nap telt el a választás óta, s ezzel Macron lett az a francia elnök, aki a legtöbbet várt a választási győzelem után a kormányalakítással. Charles de Gaulle 1965-ben húsz napig tartó egyeztetés után jelölte ismét Georges Pompidou-t kormányfőnek.

A francia politikusok egymás után nyilatkoznak a sajtónak arról, hogy milyen kormányfőre lenne szüksége az országnak. Francois Bayrou centrista politikus, aki korábban jobboldali kormányokban volt oktatási miniszter, úgy véli: „tapasztalt” és „empatikus” kormányfő kellene. Édith Cresson baloldali politikus, volt miniszterelnök pedig szívesen látna nőt a Matignon-palotában, azaz a miniszterelnöki hivatalban. Cresson a le Journal du Dimanche című lapban vasárnap megjelent interjúban „sok bátorságot” kívánt a leendő kormányfőnek.

Borítókép: Jean Castex francia miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/AFP/Thomas Coex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.