Brutális álhírt terjesztett a Válaszonline.hu a berlini gázárról

A balliberális lapnak nyilatkozó szakértő állításához képest csaknem háromszor annyiba kerül az energia a német fővárosban.

Mediaworks-Hírcentrum
2022. 08. 18. 14:37
null
Százhalombatta, 2022. május 24. Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

Míg a Válaszonline.hu azt írta, hogy a berlini lakosoknak kevesebbet kell fizetniük a földgázért, mint a magyaroknak, az igazság ezzel szemben az, hogy a német fővárosban kétszer akkora köbméterenkénti tarifa, mint hazánkban. Ez az átlag feletti magyar fogyasztókra vonatkozik, hiszen a rezsicsökkentett gázár egy tizenharmada a berlininek.

Az utóbbi időben számos olyan álhír jelent meg, amellyel a baloldal relativizálni próbálta a rezsicsökkentés jelentette segítséget, ám egyszerű kalkulációval bárki tájékozódhat a valós díjakról és kedvezményekről. Különös módon a témában eddig megjelent egyik legdurvább csúsztatást eddig egyik sajtóorgánum sem cáfolta meg. Ezt most hiánypótló jelleggel megtesszük.

Felsmann Balázs energetikai szakértő a Válaszonline-nak arról beszélt a múlt hónap végén, hogy a magyar lakosságnak kell Európában a legdrágább gázárat fizetni – 747 forintot köbméterenként –, s még a berlini is jóval alacsonyabb ennél. 

Szerinte a német fővárosban 550 forint körül van a földgáz köbméterenkénti díja. Ezzel szemben az igazság az, hogy csaknem háromszor annyit kell fizetniük a berlini magánfogyasztóknak.

Az Angebot.vattenfall.de oldalon, ahol a berliniek a különböző szolgáltatók ajánlatai közül válogathatnak, az látható, hogy a német fővárosban a gáz köbméterenkénti ára egyik kerületben és egyik szolgáltatónál sem alacsonyabb 1300 forintnyi eurónál. Ez a díjszabás tehát nemhogy alacsonyabb annál, mint amit az átlagosnál több gázt fogyasztó magyaroknak kell fizetniük, hanem csaknem kétszer akkora.

A rezsicsökkentés baloldali kritikusai jellemzően azt is bagatellizálják, hogy Magyarországon az átlagfogyasztás szintjéig rendkívül kedvezményes a lakossági földgáz ára. Márpedig az a háztartás, amely havonta 144 évente pedig 1728 köbméter alatti gázmennyiséget használ el, annak mindössze 102 forintot kell fizetnie köbméterenként. Ez a legkedvezőbb ajánlatot választó berliniek terhének mindössze egy tizenharmad része.

A már említett német portál szerint egy száz négyzetméteres berlini lakóingatlan éves gázigénye 15 ezer kilowattóra, vagyis 1421,8 köbméter. Vagyis hazánkban ez a mennyiség jócskán a rezsicsökkentett kategóriába esne. 

Ám az egészen kis alapterületű és csekély energiafelhasználású ingatlanokban sem számíthatnak kedvezményre a német fővárosban élők, sőt abszurd módon még többet is kell fizetniük. Az Angebot.vattenfall.de szerint míg egy száz négyzetméteres berlini ingatlan fűtéséhez szükséges, nagyobb gázmennyiség esetén 1327 forint per köbméter a legkedvezőbb ajánlat, addig egy harmadannyit fogyasztó, harminc négyzetméteres garzonban 1363 forint a legalacsonyabb tarifa.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.