2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Megkezdődött a Vatikán titkos békemissziója

Megkezdődött a Vatikán titkos békemissziója. A Szentszék továbbra is kulcsszerepet kíván betölteni a konfliktusban álló felek közötti közvetítésben. A pápa különleges küldöttje két napra az ukrán fővárosba látogatott, hogy felmérje, mit jelent az ukrán fél számára az igazságos béke.

  • Megkezdődött a Vatikán titkos békemissziója

A háború sújtotta Ukrajnába látogatott a Vatikán bíborosa. A pápai állam az orosz–ukrán háború kirobbanása óta elsőrendű feladatának tekinti a konfliktus diplomáciai rendezését. Ferenc pápa budapesti látogatása után jelentette be, hogy egy békemisszión dolgozik.

„A Szentszék közleménye szerint Matteo Zuppi bíboros, az Olasz Püspöki Kar elnöke két napra Kijevbe utazott, hogy a pápa különleges küldöttjeként tárgyalásokat kezdjen az ukrán politikai vezetőkkel. A misszió célja, hogy enyhítse a feszültséget a konfliktusban álló felek között, illetve hogy felmérje, mit jelent Ukrajna számára az igazságos béke. A tárgyalás részleteit szigorú titok fedi” – jelentette Jánosi Dalma, a HírTV tudósítója.

A békemisszióra Ferenc pápa nem véletlenül Zuppit választotta. A bíboros gyakorlott diplomata. 1992-ben sikeresen előmozdította a mozambiki véres polgárháború lezárását.

„A pápa különleges küldöttje missziója során minden bizonnyal azt hangsúlyozza, hogy a Vatikánnak és a Szentatyának sem stratégiai, sem gazdasági érdekei nincsenek, pontosan ezért ő a legmegfelelőbb közvetítő. Kína vagy Törökország geopolitikai és gazdasági érdekek mentén közvetít, a Szentszék azonban az egyedüli semleges állam, mely kizárólag a két ország közötti megbékélést és a térség nyugalmának visszaszerzését szorgalmazza” – mutatott rá Wlodzimerz Redzioch Vatikán-szakértő.

Ferenc pápa aggodalommal szemléli, hogy az elmúlt másfél évben nem történt semmilyen közeledés a konfliktusban álló felek között. A legtöbb európai ország pedig csak fegyverek szállításáról beszél. Annak érdekében, hogy a béketárgyalások megkezdődjenek, a Vatikán még saját területét is felajánlotta. A Szentatya több felszólalásában is nyomatékosította: fel kell hagyni a háború logikájával. Nyerni csak a békével lehet.

A katolikus egyházfő május közepén a magánkihallgatáson fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is. A Szentatya hangsúlyozta, óriási szükség van arra, hogy a konfliktus ártatlan áldozatai, a legkiszolgáltatottabbak humanitárius segítséget kapjanak. Az ukrán elnök azonban kitart álláspontja mellett, miszerint a háború Ukrajnában zajlik, így a béketervnek is ukránnak kell lennie.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!