Orbán Viktor szerint nehezebb lesz a tél, mint sokan gondolják + videó

A magyar kormányfő az újvidéki mezőgazdasági vásáron szólalt fel.

Magyar Nemzet
2022. 05. 21. 12:24
ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Orbán Viktor Szerbiában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar kormányfő az újvidéki mezőgazdasági vásáron szólalt fel.

Orbán Viktor szombaton Szerbiába utazott, ahol Alekszandar Vucsics szerb államfővel közösen megnyitották a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Nehéz lesz a tél, nehezebb, mint sokan gondolják

– figyelmeztetett a magyar kormányfő a Pannon RTV televízió tudósítása szerint.

Orbán Viktor elmondta, hogy a vágtató infláció és a világot fenyegető éhínség ellenére Magyarország és Szerbia ellátása biztosított. Kiemelte, a két állam együttműködik annak érdekében, hogy amennyiben az egyik ország hiányt szenvedne bármilyen élelmiszerből, a másik állam kisegítse.

 Azt mondta a szerb elnöknek, hogy 

nektek azért nehéz, mert nem vagytok tagjai az uniónak, nekünk meg azért nehéz, mert a tagjai vagyunk.

– Nehéz itt okosnak lenni – jegyezte meg. Hangsúlyozta: akármilyen viták lesznek az EU-n belül vagy kívül, mindent meg fognak tenni, hogy egyeztessék az álláspontjaikat és segítsék egymást a nemzetközi fórumokon is.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hozzátette, hogy míg 2020-ban az ápolók voltak a hősök, addig az előttünk álló időszakban a mezőgazdászok lesznek azok.

– Mindenki számára biztosítani kell a kenyeret a világon, hogy ne özönöljék el ismét a bevándorlók Európát – tette hozzá a magyar kormányfő. –  Fontos érdek, hogy a világban mindenkit el tudjanak látni kenyérrel, mert ha nem sikerül, akkor óriási tömegek indulnak meg majd Európa felé már nemcsak a jobb élet reményében, hanem a túlélésért, és akkor az a migráció, ami eddig volt, az egy gyermekmese lesz ahhoz képest, ami ezután következik – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy sokan kritizálták nagy programjukat, a Budapest-Belgrád vasútvonalat. Most, hogy az Ukrajnán keresztüli szállítás teljesen bizonytalanná vált, felértékelődik ez a beruházás - vélekedett.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország nem fogad el olyan brüsszeli döntéseket, amelyek gazdaságilag észszerűtlenek, és amelyek olyan áremelkedést jelentenének, hogy lehetetlenné tennék a teljes mezőgazdasági kapacitás kihasználását.

 Magyarország egy tízmilliós ország, de ha jól gazdálkodnak, húszmillió embert tudnak élelemmel ellátni

– idézte az MTI. Közölte: ehhez az kell, hogy mindenfajta átgondolatlan intézkedésekkel, olyan szankciókkal Oroszország ellen, amelyek tönkreteszik a magyar gazdálkodást, egy atombombával érnek föl, ezekkel nem szabad megterhelni a magyar gazdaságot, mert akkor nemcsak Magyarországot nem tudják ellátni, de nem tudják ellátni azokat sem, akik később migránsként jelennek meg a határainkon.

A politika fontos, a háborút sem lehet figyelmen kívül hagyni, de a gazdaságban most észszerű döntésekre van szükség, mert egyébként nagy baj lesz, és nem is Szerbiában és Magyarországon, hanem a világ más részein

– mondta.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Arról is beszélt, hogy fontos törvény, hogyha van föld, akkor azt meg kell művelni, föld műveletlenül nem maradhat, a gyümölcsös ápolatlanul nem maradhat, a munkát mindig el kell végezni. Azt kívánta a vásáron megjelenteknek, hogy ezt az ősi törvényt sose hagyják figyelmen kívül, mert nekünk, vidékieknek az a dolgunk, hogy az ország, a föld meg legyen művelve.

Az MTI tájékoztatása szerint Orbán Viktort elkísérte szerbiai útjára Lázár János építési és beruházási miniszterjelölt és Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. A 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár margóján Alekszandar Vucsiccsal is tárgyaltak, a találkozásról a szerb elnök is megemlékezett a Facebook-oldalán, „kedves barátomnak” nevezve Orbán Viktort.

– Az eredmények többet mondanak minden szónál – hangsúlyozta később Vucsics, arra utalva, milyen mértékben javult Magyarország és Szerbia kapcsolata az utóbbi években. Közölte: 

amennyiben az ukrajnai háború miatt kialakult válság során Magyarországnak bármire szüksége lenne, Szerbia készen áll arra, hogy segítsen szomszédjának, és ez fordítva is így van.

Mint mondta, Magyarország hét évvel ezelőtt még csak a hetedik helyen állt a kereskedelmi árucsere mértékét tekintve, mára azonban Szerbia második legfontosabb partnerévé vált, ami a kapcsolatok jelentős javulását mutatja. Ez azt bizonyítja, hogy megvan a kölcsönös bizalom és tisztelet, valamint a kölcsönös érdek is – húzta alá.

Alekszandar Vucsics rámutatott, hogy nagyon nehéz tél vár az egész világra. Kiemelte, hogy a Szerbiában élők ezt még nem tapasztalják, nem látják, mert Szerbiában minden van, de fel kell készülni minden eshetőségre.

Hozzátette, hogy Orbán Viktorral arról tárgyalt a vásár megnyitója előtt, hogyan lehetne túlélni ezt a válságot, és hogyan lehetne egymás segítségére a két ország.

Mivel Szerbia és Magyarország is jelentős mezőgazdasággal rendelkezik, ezen a területen valószínűleg nem lesz szükség egymás megsegítésére, de ha bármiben is hiányt szenvedne egyik vagy másik ország, a szomszédja kész segíteni rajta – húzta alá a szerb elnök.

ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Közölte, ha nem ér véget az ukrajnai háború, a világ egynegyede komoly élelmezési gondokkal fog küzdeni.

Ezért fontos, hogy az energiahordozókat és az élelmiszereket is bebiztosítsuk saját magunk számára – szögezte le. Majd úgy folytatta: ha együttműködünk, akkor mindannyiunk számára könnyebb lesz. Hozzátette, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót is be kíván szerezni, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai, a magyar miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Arra is rámutatott, hogy olyan jó kapcsolatot, mint Magyarországgal, csak kevés állammal ápol Szerbia, 

talán csak azokkal, amelyek a Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vesznek, vagyis néhány szomszédos országgal. Kiemelte, néhány nappal ezelőtt Brüsszelben is Szerbia érdekeit képviselte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, ami arról tanúskodik, hogy Magyarország mindig és mindenhol Szerbia mellett áll.

A vásáron  az idén 21 ország 1100 kiállítója vesz részt, ami 80 százaléka a koronavírus-járvány előtti, 2019-es vásáron részt vevők számának – közölték a szervezők. Magyarországról 53 kiállító érkezett az egy hétig tartó agrárszemlére. A magyar vendégek több mint 1200 négyzetméteren tudnak bemutatkozni május 21. és 27. között. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a magyar megjelenés három helyszínen valósul meg. Az érdeklődők a fő nemzeti standon megismerhetik Magyarország páratlan gazdasági, szellemi, kulturális, valamint turisztikai és gasztronómiai értékeit, további másik két helyszínen pedig 35 exportképes magyar vállalat mutatkozik be.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszandar Vucsics szerb elnök. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.