Karácsony Gergely kihátrált a saját népszavazási ötlete mögül

Végleg elbukott a Fudan-népszavazás ügye, mivel Karácsony Gergely főpolgármester, a referendum egyik kezdeményezője megvonta a támogatását, így egyedül maradt Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármestere azonban még mindig szeretné azt elérni, hogy helyi népszavazást tartsanak a kérdésben.

Magyar Nemzet
2022. 08. 16. 9:58
null
20220413 budapest fovarosi kozgyules havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán

Végleg elbukott a Fudan-népszavazás ügye, mivel Karácsony Gergely főpolgármester, a referendum egyik kezdeményezője megvonta a támogatását, így egyedül maradt Baranyi Krisztina. Ferencváros polgármestere azonban még mindig szeretné azt elérni, hogy helyi népszavazást tartsanak a kérdésben.

– Kihátrált a Fudan-népszavazás mögül a főváros, holott Karácsony Gergely az Alkotmánybíróság májusi döntése után még azt mondta, nekik most az a dolguk, hogy megtalálják a módját, hogy legalább a budapestiek elmondhassák a véleményüket a Fudan Egyetem, illetve az álláskeresési járadék ügyében – írta meg a Népszava.

Az Alkotmánybíróság az országgyűlési választások után nem sokkal döntött úgy, hogy nem lehet országos népszavazást kiírni a Fudan Egyetem ügyében, mivel az nemzetközi szerződést érintene. Ezután állt elő azzal Baranyi Krisztina, hogy a kérdésben helyi népszavazást szerveznének Budapesten és Ferencvárosban.

A lap megkeresésére Baranyi a következőképpen kommentálta a főváros döntését: „Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná”.

Mint azt korábban lapunk is megírta: a ferencvárosi önkormányzat képviselő-testületének egy júniusi döntése értelmében a jövőben az eddigi 15 százalék helyett a lakosság tíz százaléka kezdeményezhet helyi népszavazást a IX. kerületben. A törvény szerint helyi népszavazást kezdeményezhet az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok tíz százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok huszonöt százalékánál. A IX. kerületi önkormányzat tehát annyira megkönnyítette helyi kezdeményezést, amennyire csak lehet.

Emlékezetes, a párbeszédes Tordai Bence még az országos referendumról szóló alkotmánybírósági döntés előtt azt mondta, nincs szükség rá, hogy „megtartsák a drága referendumot” a Párbeszéd elnökének kérdéseiben, hiszen a társadalom – szerintük – úgyis velük ért egyet.

Karácsony mostani visszalépése azért is számít rendkívülinek, mert még tavaly nyáron ő maga volt, aki a kormány gyermekvédelmi népszavazására adott válaszként előállt egy referendum ötletével, majd a Nemzeti Választási Bizottság a főpolgármester által benyújtott ötből két népszavazási kérdést engedett át augusztusban, a Fudan Egyetem ügyéről, illetve az álláskeresési járadék meghosszabbításáról szólót.

Ezután tavaly december közepén kezdték meg az aláírásgyűjtést és eredeti céljuk az volt, hogy január közepéig elérjék a népszavazás elrendeléséhez szükséges kétszázezer aláírást, hogy az országgyűlési választásokkal egy időpontra essen a referendum. Azonban a baloldal terve nem sikerült, mivel megkésve, csak január 21-én tudták leadni az összegyűjtött 235 ezer aláírást a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.