Már Berlusconi sem elég jobboldali a néppártnak?

Saját hazai pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a német sajtó is nekiesett Manfred Webernek.

2022. 09. 27. 19:24
Berlusconi meets Weber in Rome, Roma, Italy - 21 Feb 2018
9433823q Fotó: Ettore Ferrari/EPA-EFE/Shutterstock

Saját hazai pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a német sajtó is nekiesett Manfred Webernek.

Saját hazai pártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) és a német sajtó is nekiesett Manfred Webernek, amiért az Európai Néppárt (EPP) elnöke és frakcióvezetője az európai pártcsalád soraiban ülő Silvio Berlusconi mellett kampányolt a vasárnapi olaszországi parlamenti választások előtt. Markus Söder bajor miniszterelnök hétfőn elsők között bírálta nyilvánosan a CSU alelnöki pozícióját is betöltő Webert. 

Nem az EPP és a polgári pártok feladata, hogy lehetővé tegyék jobboldali nacionalista kormányok létrejöttét

 – fogalmazott Söder a Berlusconi vezette Forza Italia szövetségeseire, azaz a Giorgia Meloni által irányított Olasz Testvérekre (FdI) és a Matteo Salvini vezette Ligára utalva. A bajor kormányfő érvelése szerint ugyanis a CSU mindig is azt képviselte, hogy átléphetetlen határt, „tűzfalat” kell húzni „a jobboldali radikális, neofasiszta csoportokkal szemben”. A CSU-ban „ez az uralkodó vélemény, és ez is marad”, és a párt nem tekinti kívánatos partnernek a Forza Italiát – fejtette ki Söder.

Bajor kormányfő lenne Weber?

A brüsszeli Politico a Süddeutsche Zeitung német lap információira hivatkozva azt írta, zárt ajtók mögött még keményebb kritikák záporoztak Weberre – Alexander Dobrindt CSU-s politikus például egyenesen azt kérte a néppárt elnökétől, hogy „zárja ki a posztfasisztákkal való partnerség lehetőségét”. Dobrindt a német köztévének nyilatkozva rról is beszélt: a jobbközépnek soha nem szabad támogatnia „azokat, akik jobboldali nacionalistáknak tartanak bakot Európában”.

Manfred Weber igyekezett megvédeni Silvio Berlusconi melletti kiállását. Mint mondta, a 85 éves olasz politikus Forza Italiája „mélyen európai erő”, s bár megérti Markus Söder érvelését, de a bajor kormányfő „bajor, német nézőpontból” fogalmazza meg állításait, neki azonban az Európai Néppárt vezetőjeként „vannak európai felelősségei is”. 

A fedélzeten akartam tartani Olaszországot

 – nyomatékosította Weber, aki szerint éppen Berlusconi pártjának köszönhetően voltak „egyértelműen Európa-párti prioritásai” a Brüsszelben előszeretetettel „szélsőjobboldalinak” titulált Giorgia Meloni által vezetett olasz jobboldali szövetségnek. Weber hozzátette azt is: Meloni tudja, hogy csak akkor kapja meg az Európai Uniótól az Olaszországnak járó forrásokat a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapból, „ha végrehajtják azokat a reformokat, amelyeket Mario Draghi leköszönő olasz miniszterelnök vállalt”.

A konfliktus egyébként túlmutat az EPP-elnök és az olasz jobboldal viszonyán; a német sajtó sokkal inkább a CSU belharcaként tálalja a történteket. Weber ugyanis nemrég bejelentette, hogy ahogy a ahogy az Európai Parlamentben, úgy Bajorországban sem lesz automatikusan kormányfő a CSU csúcsjelöltjéből – ezt pedig sokan úgy értelmezik, hogy az évek óta Brüsszelben politizáló politikus bejelentkezett a bajor kormányfői pozícióra a jövő ősszel megrendezésre kerülő tartományi választásokon.

A liberálisok máris támadják a néppártot

Berlusconi EPP általi támogatását mindenesetre az Európai Parlament baloldali-liberális frakciói is szúrós szemmel nézik: a liberális Renew Europe frakció elnöke, Stéphane Séjourné a Twitteren azt írta: 

ha Meloni tud kormányozni, az csak a »mérsékelt« jobboldallal való szövetségnek köszönhető. Berlusconi és az EPP ugródeszka a szélsőségekhez.

Thomas Waitz, a Zöldek frakciójához tartozó EP-képviselő pedig úgy fogalmazott a mikroblogon: „Európa-párti kormányra van szükségünk Olaszországban, és ez nem lehet egy olyan posztfasiszta kormányzat, mint Meloni. Felszólítom Berlusconit, Webert és az EPP-t, hogy ne támogassák ezt a kormányt”.

Borítókép: Manfred Weber nem először kampányolt Silvio Berlusconi mellett az Európai Néppárt frakcióvezetőjeként (Forrás: Picture alliance/ Photoshot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.