Megsemmisítették az oroszok az okosbombákat

Az orosz védelmi minisztérium először tett bejelentést arról, hogy lelőttek több rakétameghajtóval ellátott, földi indítású precíziós bombát.

Munkatársunktól
Forrás: Híradó.hu2023. 03. 29. 8:40
null
Herszoni terület, 2022. november 7. 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi tárca szóvivője, Igor Konasenkov jelentette be kedden, hogy az utóbbi napokban tizennyolc HIMARS-rakétát és egy GLSDB irányított rakétát hatástalanított az orosz hadsereg. Továbbá egy Sz–300-as légvédelmi rendszer radarberendezését is megsemmisítették. 

 

A rakétahajtóművel felszerelt, HIMARS sorozatvetőről indítható bombáknak az ukrán hadsereghez érkezéséről még januárban tett bejelentést az USA. A gyártó szerint a nagy pontosságú lőszer hatótávolsága a 150 kilométert is meghaladja.

 

Igor Konasenkov az ukrán erők napi emberveszteségéről is bejelentést tett, ezek szerint 470-en haltak meg, ebből 240 Donyeck környékén estek el. 

Közben az is kiderült, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter látogatást tett néhány hadiüzemben Cseljabinszk és Kirov megyékben, és ellenőrizte, hogy a terveknek megfelelő ütemben készülnek-e a megrendelések. Az oroszok azt is bejelentették, hogy több fegyvertípusból az eddigi mennyiség hét-nyolcszorosát fogják gyártani a jövőben.

Moszkva környékén egy olyan drónnak a maradványait találták meg, amelyre a TASZSZ hírügynökség szerint az ukrán nacionalisták köszönését írták, az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak az orosz hatóságok.

Két bírósági ítéletről is beszámoltak Oroszországban. Az egyik esetben húszévi fegyházbüntetést szabtak ki az ukrán Azov egyik tagjára, aki az ítélet alapján meggyilkolt egy nőt Mariupolban. 

Dmitro Szmitija a bíróság szerin azért lőtte le hátulról a nőt egy AK–47-essel, mert az fennhangon fejezte ki abbél reményét, hogy a várost hamarosan felszabadítják – írta a Híradó.hu.

 

Tuzla megye bírósága két esztendőre ítélt el egy 53 éves férfit, aki a közösségi médiában ukránbarátnak minősített bejegyzéseket tett. 

 

Alekszej Moszkaljov ugyanakkor nem volt jelen, amikor elítélték, ugyanis levágta bokájáról a nyomkövetőt, és megszökött.

Borítókép: Ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én (Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.