Fordulópont lehet a Gyárfás Tamás és Portik Tamás elleni per csütörtöki bizonyítási eljárása

Gyárfás Tamás várhatóan csütörtökön is tagadni fogja a Fővárosi Törvényszéken, hogy valaha is járt volna a Művészinas étteremben, mint ahogy azt is, hogy ott beszéltek Portik Tamással Fenyő János meggyilkolásáról. Póta Péter bíró mások mellett Portik volt titkárnőjét hallgatja majd meg, aki még védett tanúként beszélt a Művészinas-beli beszélgetésről, a gyilkosságról.

2022. 05. 25. 16:26
null

Gyárfás Tamás várhatóan csütörtökön is tagadni fogja a Fővárosi Törvényszéken, hogy valaha is járt volna a Művészinas étteremben, mint ahogy azt is, hogy ott beszéltek Portik Tamással Fenyő János meggyilkolásáról. Póta Péter bíró mások mellett Portik volt titkárnőjét hallgatja majd meg, aki még védett tanúként beszélt a Művészinas-beli beszélgetésről, a gyilkosságról.

Akár fordulópontot is jelenthet a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János meggyilkoltatása miatt zajló büntetőper csütörtöki bizonyítási eljárásában az ügyben 40. számú védett tanúként szereplő hölgy meghallgatása, illetve a vallomására adott védői állásponti kifejtése.

A tanú nem kevesebbet állít, mint hogy hallotta, amikor a Művészinas étteremben Portik Tamás és Gyárfás Tamás Fenyő János meggyilkolásáról egyeztettek.

A Magyar Idők Gyárfás Tamás 2018-as őrizetbe vételekor írta meg, hogy mi is történt.

Eszerint az olajozásban Portikék konkurenciáját jelentő Conti Car-os csoport vezetője, 

Radnai László 2011 őszén azt vallotta a rendőröknek, Fenyő megölésére Portik adott megbízást azért, hogy a Nap TV korábbi tulajdonosa, Gyárfás Tamás kedvében járjon, akinek a segítségével teret akart nyerni a médiá­ban.

Egy védett tanú ugyancsak erről beszélt a rendőröknek. Szerinte Portik valóban médiabefolyást akart szerezni Gyárfás és Fenyő segítségével, de utóbbi felrúgta a megállapodásukat. Portik a magas rangú, baloldali politikai kapcsolatait is bevetette volna az üzlet érdekében, ám a médiavállalkozónak ekkor már más elképzelése volt, önálló párt alapításán gondolkodott.

A 40. számú védett tanú a Nemzeti Nyomozó Irodában tett tanúvallomást. Szerinte 1997 januárjának első napjaiban Gyárfás és Portik éppen a Művészinas étteremben tartózkodott, amikor Fenyő telefonon közölte Portikkal, hogy elállt a korábbi megállapodásuktól, mely szerint Portik, Fenyő és Gyárfás közösen indulna az országos kereskedelmi tévék pályázatán. A 40. számú védett tanú szerint Fenyő egy nappal a tévépályázat leadása előtt tudta meg, hogy Gyárfás is tagja lenne a vállalkozásnak, erre hivatkozva lépett vissza. 

A tanú szerint Portik magán kívül volt, »fortyogott, hogy megöli Fenyőt, mire Gyárfás azt mondta: Tomikám, nagy szívességet tennél vele, ez a szemét tényleg golyót érdemelne«.

Ez a tanúvallomás nagyban erősítette a Gyárfás Tamással 2018-ban közölt alapos gyanút, majd a vádat.

Gyárfás Tamás már korábban beszélt arról, hogy a 40. számú védett tanú vallomása nem fedi a valóságot.

Mint mondta, a tévépályázat leadási határideje nem lehetett január elején, hiszen azt még akkor ki sem írták, hanem csak 1997. január 10-én, a leadás napja pedig 1997. április 10. volt. Gyárfás egyértelműen leszögezte, ha meg is békültek: nem volt az a pénz, amiért Fenyővel együtt pályázott volna egy közös tévécsatornáért. A sportvezető felidézte, a 40. számú védett tanú szerint az ominózus beszélgetés előtt ott volt a Művészinas étteremben az együttműködést állítólagosan elősegítő Gyenes J. András is, akit a rendőrség értelemszerűen ki is hallgatott. A televíziós szakember is közölte, hogy nem járt az étteremben, az életben nem beszélt Portik Tamással. 

Gyárfás álláspontját erősíti maga Portik Tamás is.

A merénylet Portik és az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor egyik találkozóján, a budai Vadrózsa étteremben is szóba került. Portik 2008 júniusában arról panaszkodott a Gyurcsány-kormány polgári elhárítás vezetőjének, hogy a Fenyő-ügyben eljáró 

egyik nyomozó arra akarta rávenni, vallja azt, Gyárfás megbízta Fenyő megölésének megszervezésével, ám ő – mint azt a rögzített beszélgetésről készült jegyzőkönyv tanúsítja – a rendőrtiszt felvetésére tagadta, hogy az úszószövetség jelenlegi elnöke ilyen kéréssel fordult volna hozzá.

A csütörtöki bizonyítási eljárás során Gyárfás Tamás minden bizonnyal megismétli korábbi állítását arról is, hogy soha nem járt a Művészinas étteremben, és – mint ahogy azt korábban megfogalmazta – soha nem vetemedett volna arra, hogy Fenyő halálát kívánja vagy életére törjön.

Borítókép: Gyárfás Tamás tagadja, hogy valaha is a Művészinas étteremben járt volna (Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.