A labdarúgó Európa-liga döntője miatt Budapestre érkező külföldi szurkolók verekedtek össze a fővárosban. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján szerdán közzé tette, hogy verekedés tört ki az Egressy úton, és a mérkőzés miatt elrendelt fokozott ellenőrzés miatt perceken belül a helyszínre érkező rendőrök eddig hét embert állítottak elő. 

A verekedés során hárman sérültek meg, közülük a mentők további ellátásra egy olasz és egy spanyol állampolgárt vittek kórházba

 – közölték.  

Budapest, 2023. május 31.
Az olasz AS Roma szurkolói a Városligetben a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla - AS Roma mérkőzés kezdete előtt 2023. május 31-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A BRFK XIV. Kerületi Rendőrkapitányságán csoportosan elkövetett garázdaság miatt indult eljárás az előállított lengyel állampolgárokkal szemben is. 

Két lengyel állampolgárt fogtak el a rendőrök, akik egy spanyol, majd egy olasz szurkolót bántalmaztak Budapest ötödik kerületében 

– közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a honlapján. A police.hu-n azt írták, a rendőrök tizenöt percen belül a Ferenciek terén elfogták a két lengyel férfit, az elszámoltatásuk folyamatban van, ellenük garázdaság miatt indul büntetőeljárás.  

Egy magyar ultra a Facebookra feltöltött egy videót arról, ahogy 

a szurkolók poharakat, tányérokat dobálnak egymáshoz a Liszt Ferenc téren. 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is megosztott több felvételt a Facebookon a belvárosi rongálásokról. A polgármester azt írta, hogy 

„a Liszt Ferenc tér elesett”. Hozzátette, hogy „törött üvegek, hányás, szemét mindenhol, vannak ágyások, amelyek egyszerűen eltűntek a taposás következtében”. 

2020 márciusában Budapestnek ítélte oda a 2022-es Európa-liga-döntő rendezési jogát a sportág kontinentális szervezete, az UEFA. A spanyol Sevilla és az olasz Roma 21 órakor kezdődő találkozójára több mint három éve volt felkészülnie a fővárosnak, illetve a Puskás Arénának. Az Európa-liga-döntő azonban nemcsak sportélményt nyújt, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős: a korábbi becslések alapján a héten legalább 50 ezren érkeznek a fővárosba a mérkőzésnek köszönhetően. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ nemrég arról számolt be, hogy ebben az időszakban több mint 34 ezer előfoglalást regisztráltak a budapesti szálláshely-szolgáltatók. 

Európa-liga: Magyarországnak és a győztesnek is milliárdokat hoz a döntő

Az esti finálé nemcsak sportélményt nyújt, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentős: amíg a győztes 3,19 milliárd forintot kap, addig hazánk is jelentős bevételre tesz szert az 50 ezer fizető vendégből.