Nemzetközi gazdaság

Az orosz–ukrán háború 471. napja – friss hírek

Csütörtökön megindult az ukrán ellentámadás, az oroszok szerint azonban emiatt nem indokolt még újabb mozgósítás. A kahovkai gátrobbantás hatásai továbbra is drasztikusak

Miközben Ukrajnában továbbra is a kahovkai víztározó és gát felrobbantásának brutális következményei borzolják a kedélyeket, csütörtökön hivatalosan is elindították a régóta beharangozott ukrán ellentámadást. Az oroszok saját elmondásuk szerint eddig állták a sarat.

orosz-ukrán háború
Fotó: AFP

A kahovkai gátat az ukrán katonai titkosszolgálat szerint pánik hatására robbantották fel az orosz csapatok, és terrortámadásnak, valamint háborús bűncselekménynek nevezte az akciót. A zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez szükséges medencék vízszintje függ a Dnyeperen tapasztalható vízállástól. A folyó sodrása a gát átszakadása miatt akár tízszeresére is nőhetett.

Habár az ukrán támadás már megindult, Oroszországban jelenleg nincs szükség újabb katonai behívóra – írta Andrej Kartapolovra, az orosz állami duma védelmi bizottságának elnökére hivatkozva a TASZSZ orosz hírügynökség.

Jelenleg nincs szükség mozgósításra. Dmitrij Medvegyev a minap említette a számot, mondván, hogy 137 ezer olyan katonánk van, akiket a közelmúltban szerződtettek. És információim szerint ez az áramlás folyamatos

– nyilatkozta a politikus.

Kartapolov szerint Oroszország mozgósítási tartalékában jelenleg elegendő ember van, így nincs szükség újabb általános mozgósítás elrendelésére.

A törvényhozó emlékeztetett arra is, hogy amennyiben mégis mozgósításra kerülne sor, egy új kormányrendelet alapján ez már sms-ben is megtörténhet. Kartapolov szerint a rendelet célja az volt, hogy kényelmesebbé tegyék az értesítéseket, ugyanis a mobiltelefonos kommunikáció szinte minden ember számára bármikor elérhető.

Moszkva nem véletlenül szeretne kivárni az újabb nagyszabású mozgósítás meghirdetésével. Az őszi hasonló akció nagy elégedetlenséget váltott ki, és sokan menekültek el emiatt Oroszországból.

 

18:39

Megszólalt Putyin az ukrán ellentámadásról: óriásiak a veszteségek

Hivatalosan is bejelentette Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek délután, hogy Ukrajna elindította támadását az orosz hadsereg által ellenőrzött területek ellen. Putyin a lakossághoz intézett beszédében kiemelte: a front több pontján is heves csaták zajlanak, de az ukránok egyelőre sehol sem tudtak áttörni, és egyetlen kitűzött célt sem voltak képesek teljesíteni. 

18:05

Gátrobbantás: a Kreml szerint az ukránok folyamatosan lövik az árvíz elől menekülőket

17:44

Kijev bekérette a magyar nagykövetség ügyvivőjét a hadifoglyok miatt

Bekérették az ukrán külügyminisztériumba a kijevi magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét azzal összefüggésben, hogy Oroszország átadott Magyarországnak tizenegy kárpátaljai magyar nemzetiségű, ukrán állampolgárságú hadifoglyot – közölte Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pénteken a Facebookon.

17:12

Kijevben már el is felejtették a háborút: korlátozni kell a szórakozóhelyek nyitvatartását

Új rendeletet kellett kiadni a kijevi régióban, miután annyira elszaporodtak az éjszakai bulik az ukrán fővárosban és környékén, hogy már a hatóságoknak kell közbelépniük. Ruszlan Kravcsenko, a régió vezetője szerint a helyi fiatalok már el is felejtették, hogy háború dúl az országban, őket csak a bulik, a szórakozás érdekli. 

17:10

Ukrán titkosszolgálat: orosz katonák elismerték a kahovkai vízerőmű felrobbantását

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) lehallgatta orosz katonák telefonbeszélgetését, amelyben az egyik elmondja a másiknak, hogy a Herszon megyei kahovkai vízerőművet nem ukránok, hanem egy orosz szabotázscsoport robbantotta fel – közölte az SZBU pénteken. A biztonsági szolgálat közzétette honlapján az általa orosz katonáknak mondott két férfi lehallgatott beszélgetését. 

15:51

Svédország már a csatlakozás előtt beenged NATO-katonákat a területére

Svédország engedélyezni fogja, hogy a NATO csapatokat állomásoztasson a területén még azelőtt, hogy a skandináv ország hivatalosan csatlakozna a védelmi szövetséghez – közölte pénteken a svéd miniszterelnök és a svéd védelmi miniszter. 

14:50

Az ukrán energiarendszer számára is magasra tette a lécet a gátrobbantás

A hatalmas árvíz és a sodródó taposóaknák mellett az áramszünetektől is tartaniuk kell az ukránoknak. Az energetikai vállalat takarékosságra szólította fel a lakosságot – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

13:34

Döntött a bíróság: Ukrajna visszakapja a krími aranykincseket

A holland legfelsőbb bíróság pénteken helybenhagyta azt a 2021-es határozatot, amely szerint az ukrán államnak kell visszaszolgáltatni azokat a műtárgyakat, köztük nagy értékű aranykincseket, amelyeket bő kilenc évvel ezelőtt egy holland múzeum kölcsönzött ki a Krím félsziget múzeumaiból, de a félsziget 2014-es orosz elcsatolása miatt tulajdonjoguk vitatottá vált.

12:47

Magyarországra szállítottak 11 kárpátaljai hadifoglyot, Semjén Zsolt szerint ez az Orosz Ortodox Egyház gesztusa hazánk irányába

Az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével és az egyházat vezető Kirill pátriárka áldásával az orosz–ukrán háborúban részt vett 11 kárpátaljai hadifoglyot szállítottak Magyaroroszágra, az egyházak közötti együttműködés keretében – derült ki az orosz egyház közleményéből, valamint sajtóhírekből.

11:32

Az ukrán miniszterelnök felülvizsgáltatná a Paks II. projektet, Menczer Tamás szerint ez elfogadhatatlan

Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a Roszatom atomreaktor-építési projektjének magyarországi megvalósításáról szóló előzetes döntést – tette közzé a Twitteren Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Anatolijovics Smihal. Menczer Tamás külügyi államtitkár szerint Denisz Anatolijovics Smihal ezzel a magyar szuverenitást, a magyar energiabiztonságot támadja, amit „nem fogunk hagyni”.

11:05

Kulcskérdés, hogy marad-e elég víz a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtavában

10:48

Újabb magyar áldozata van az orosz–ukrán háborúnak

A beregszászi Sebestyén László halálhírét Babják Zoltán, a város polgármestere tudatta hivatalos közösségi oldalán csütörtökön – írta meg a Kiszó.

10:20

Újabb jelentős fegyvercsomaggal támogatná Ukrajnát a Pentagon

Amerikai kormányzati források szerint a Pentagon már pénteken bejelentheti, hogy több mint 2 milliárd dollár értékű, légvédelmi lőszereket is tartalmazó fegyvercsomaggal támogatja Ukrajnát. A csomag célja, hogy Ukrajna hosszú távú biztonsági szükségleteit elégítsék ki, és nem az azonnali harctéri felhasználáshoz járulnának hozzá.

10:18

Több mint tizenkétezer ukrajnai menekült érkezett szerdán hazánkba

Az ukrán–magyar határszakaszon 6294-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5894-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság.

ukrán ellentámadás kahovkai Ukrajna Oroszország gát
Kapcsolódó cikkek