Közélet

Keddtől tilos lesz a légkondi Spanyolországban

Csak egy bizonyos hőmérsékletig szabad lehűteni az épületeket.

Miután a kormány a múlt héten döntött, keddtől tilos lesz a kereskedelmi ingatlanokat 27 fok alá hűteni Spanyolországban – írja a Bloomberg. Az augusztus 9-től 2023 novemberéig terjedő időszakban a téli fűtés sem mehet 19 fok fölé az energiamegtakarítást célzó lépés értelmében. A szabályok érintik a színházakat, a mozikat, a múzeumokat, az éttermeket és a bevásárlóközpontokat, míg az óvodák, a kórházak, az iskolák, a konditermek, a fodrászatok, valamint a mosodák mentesülnek azok hatálya alól.

MADRID, SPAIN - JUNE 18: People arrive at the ponds to cool themselves off near Manzares River due to the air temperatures above 40 degrees in Spain, on June 18, 2022 in Madrid, Spain. Burak Akbulut / Anadolu Agency (Photo by BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Burak Akbulut / Anadolu Agency via AFP

A spórolás értelmében az állami intézményekben már korábban elrendeltek hasonló lépéseket, de a mostani döntés az üzletek este 10 utáni kivilágítását is tiltja és a köztéri emlékművek kivilágítása is megszűnik. Ugyanakkor nem mindenki támogatja az energiamegtakarítás ezen formáját, így a konzervatív Néppárt politikusa, a madridi régió élén álló Isabel Díaz Ayuso arról beszélt, hogy 

bíróságon támadja meg az intézkedéseket, mert azok szerinte a gazdasággal kapcsolatos félelmeket fokozzák és a turistákat is távol tarthatják.

Az energiáért is felelő miniszterelnök-helyettes, Teresa Ribera szerint minden hatóságnak alkalmazkodni kell a szabályokhoz, ugyanakkor jelezte, hogy a dolgozók egészsége érdekében lehetnek kivételek.

Noha Spanyolország kevésbé függ az orosz földgáztól, az uniós spórolási szabályok értelmében fogyasztásának hétszázalékos csökkentését vállalta, ami kevesebb mint a fele a múlt hónapban tető alá hozott megállapodás 15 százalékos mértékének.

A hőhullám hatására az országban megnövekedett a légkondicionáló berendezések iránti igény, 

sőt, a hőség miatt több szupermarketben a jég eladását is korlátozni kellett. Az ország miniszterelnöke, a szocialista Pedro Sánchez a múlt héten arra kérte a minisztereit és a közszolgáltatásban dolgozókat, hogy a hőségre tekintettel ne viseljék a nyakkendőjüket. Beszéde közben a politikus példát is mutatott ebben.

 

energiaválság spórolás energiaspórolás Spanyolország Pedro Sánchez energiatakarékosság légkondicionáló
Kapcsolódó cikkek