A 60-as szint körül talált támaszra az orosz rubel a dollárral szemben, miután a február 24-én elkezdett invázió után hatalmasat zuhant. 

Russian rubleMOSCOW, RUSSIA - MAY 24: In this illustration photo Russian rubles are seen in Moscow, Russia on May 24, 2022. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Sefa Karacan / AFP

Az orosz fizetőeszköz az idén a legjobban teljesítő devizának számít, miután Moszkva tőkekiviteli korlátozásokat rendelt el, hogy védje az orosz gazdaságot a nyugati szankciók hatásaitól. Ezek, valamint a drága olaj és gáz hatására viszont jelentősen javult az orosz külkereskedelmi egyenleg és a folyó fizetési mérleg. Ebben persze annak is szerepe van, hogy a szankciók hatására visszaesett az A februári  nagy lemorzsolódást követően az orosz deviza a 60-as szint körül talált támaszra a zöldhasúval szemben.

 

Az első hét hónap átlagában az orosz külkereskedelmi többlet 166,6 milliárd dollárra emelkedett, ami a háromszorosa az egy évvel korábbi szintnek. Elemzői vélemények szerint ugyanakkor a következő időszakban enyhén csökkenhet az árfolyam, ugyanis a szokásos éves adófizetési időszak az idén csak augusztus vége felé lesz esedékes. Ekkor általában megnő a kereslet a rubel iránt.

Az orosz vállalatok külföldi tőzsdéire bevezetett letéti igazolásait augusztus 15-től váltják át a moszkvai börzén bevezetendő részvényekre, ami szintén növeli a rubel iránti keresletet. A Kreml ezt annak érdekében rendelte el, hogy csökkentse a  külföldi vállalatok tulajdonhányadát az orosz cégekben.