Közélet

Óriási a készültség: Putyin is részt vehet az elcsatolási ünnepségen

Az orosz elnök is részt vehet jövő héten a szakadár területek csatlakozására tervezett ünnepségen.

Noha még javában tartanak a népszavazások az oroszok által megszállt ukrán területeken, és egyelőre nem túl fényesek a részvételi adatok, Moszkvában ennek ellenére annyira biztosak a végeredményben, hogy máris zajlik a csatlakozási ünnepség előkészítése. Legalábbis erről beszélt a TASZSZ orosz hírügynökségnek egy magas rangú képviselő. 

Fotó: AFP

A politikus szerint – akit az orosz forrás nem nevezett meg – akár már szeptember 30-án megtörténhet a hivatalos csatlakozás a Luhanszki és Donyecki népköztársaságok esetében, de a herszoni és a zaporozzsjai régió esetében is. A csatlakozási ünnepségeken maga Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vehet – állítja a képviselő. 

Ez akár azt is jelenthetné, hogy Putyin először látogat a megszállt ukrán területekre, ami óriási fordulópontot hozhat a háború menetében. 

Valószínűbb azonban, hogy csak Moszkvában vesz részt az eseményeken.

A TASZSZ megkereste Jaroszlav Nilovot, az orosz liberáldemokrata párt helyettes vezetőjét is, aki elmondása szerint nem tud ilyenről, de hozzátette: furcsamód óriási a készültség, a szenátorokat szeptember 30-ig háromszori PCR-tesztre kötelezték, hogy részt vehessenek „egy rendkívül fontos eseményen”. Ez az óriási készültség is azt jelzi, hogy esetleg maga az elnök is részt vesz a csatlakozási ünnepségen, Vlagyimir Putyin ugyanis köztudottan tart a koronavírustól, emiatt tart jelentős távolságot minden egyes tanácskozáson. 

Borrell: Putyin nem blöfföl az atomfegyverekkel kapcsolatban

Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint a háború veszélyes szakaszához ért.

A népszavazások keddig tartanak, az eredményt a Nyugat és Ukrajna eleve semmisnek tekinti, és álláspontjuk szerint nem változik semmi a referendumok hatására. Oroszországban másként látják a helyzetet, szakértők szerint a csatlakozások után Moszkva feljogosítva érezheti magát egy honvédő háború lefolytatására. 

 

orosz-ukrán háború Népszavazás Donbasz Putyin
Kapcsolódó cikkek