Folytatódik az ukrán előrenyomulás az elcsatolás előtt álló területeken

Miután Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a négy ukrajnai terület Oroszországhoz csatolását lehetővé tévő, a területek függetlenségét elismerő rendeletet, nagyszabású ünnepséget készítenek elő Moszkvában – írja több más lap mellett az Euractiv. A nyugati államok által következetesen álnépszavazásnak nevezett manővereket követően Portugália területével megegyező darabbal növekedhet Oroszország területe. A nagy területnyereség azonban jelenleg csak Putyin rendeletein és – a nemzetközi közösség túlnyomó része által el nem ismert – népszavazások cetlijein létezik, miközben elképzelhető, hogy az orosz csapatok komoly bajba kerülnek a harctéren.

2022. 09. 30. 13:37
null
Zaporizzsja, 2022. szeptember 30. Áldozatok holttestei egy kisbuszban a Zaporizzsjában elkövetett orosz légi támadás helyszínén 2022. szeptember 30-án. A civil jármûoszlopot ért támadásban legkevesebb 23 ember életét vesztette. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elcsatolni szándékozott tartományokban az orosz elnöki dekrétumok által sugalltakkal ellentétben továbbra sincs rend, teljes a megosztottság és folytatódnak a harci cselekmények is. Néhány órával az ünnepség előtt több tucat civil halálát okozó rakétatámadás ért egy több járműből álló konvojt, amely Zaporizzsja tartomány déli részébe szállított volna embereket és ellátmányt.

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy Zaporizzsja régió egyike annak a négy, ukrajnai közigazgatási területnek, amelyet Oroszország szeretne bekebelezni, a tartomány fővárosa viszont még mindig egyértelműen ukrán fennhatóság alatt áll.

A huszonhárom halottról szóló hírt is a kormányzó, Olekszandr Sztaruh jelentette be. Sok esetben szembesült a háború alatt a közvélemény a második világháborúból ismerős, tragikus döntésekkel (például az orosz részleges mozgósítás ténye, illetve a dezertáló orosz katonák ellen parancsra megnyitott baráti tűz miatt), és a mai nappal újabb megosztó lépésre készül Moszkva: 

az elcsatolás előtt álló területekkel Oroszország a náci Németország második világháborús terjeszkedése óta nem látott mértékben tolná ki határait.

Eközben ugyanakkor elképzelhető, hogy pont a Vörös téren megtartandó ünnepi koncertek közben fogja elszenvedni Oroszország az egyik legkomolyabb, az utánpótlást és ellátást érintő vereségét a harctéren: az ukrán egységek ugyanis folytatják az előrenyomulást, és már Lyman és Kupianszk települések visszafoglalására készülnek. Lyman mellett található az a vasútvonal, amelyen keresztül az orosz csapatok utánpótlásának nagy része keresztülutazik, Herszon, Dnyipro, Izjum és Donyeck felé. 

(Lyman egy térképen. Forrás: OpenStreetMap)

Lymanban jelenleg több ezer orosz katonai egység állomásozik, azonban a háborút támogató orosz bloggerek és véleményvezérek is arról írnak, hogy az ukrán erők hamarosan körbezárják a várost. 

A Reuters által idézett katonai szakértő szerint a Lymant védő orosz csapatok összeomlása legkésőbb holnapra bekövetkezik.

Nem kérdés, hogy Vlagyimir Putyin várható bejelentése a tartományok, valamint azok egyes részeinek Oroszországhoz csatolására vonatkozóan eszkalálni fogja a háborút. Annak ellenére, hogy az Euractivnak nyilatkozó katonai szakértők szerint az annexió valójában azért történik, mert az Oroszország rendelkezésére álló harcászati eszközök elfogytak, és a területszerzésre már csak ilyen egyoldalú politikai-jogi aktusok révén képes, Oroszország szempontjából onnantól kezdve az ezen megyékben zajló harcok már „saját területén” történnek majd. 

Vlagyimir Putyin pedig világossá tette, hogy Oroszország új részei is a „nukleáris védőernyő” alá tartoznak majd.

 Az orosz katonai doktrína pedig feljogosítja a hadvezetést nukleáris fegyverek használatára, amennyiben „az ország megmaradása” azt megköveteli.

Borítókép: Áldozatok holttestei egy kisbuszban a Zaporizzsjában elkövetett orosz légi támadás helyszínén 2022. szeptember 30-án. A civil járműoszlopot ért támadásban legkevesebb 23 ember életét vesztette (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.