Október 1-jén kezdődött meg a amelynek kérdőívét már több mint félmillió háztartásból több mint 1,3 millióan online ki is töltöttek. Azonban lehetnek olyanok is, akik nem kapták meg címükre a kitöltéshez szükséges kódot, sokan rá is kerestek az interneten, hogy mi ilyenkor a teendő. 

Nyíregyháza, 2022. október 1.Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív.MTI/Balázs Attila Nyíregyháza, 2022. október 1.
Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdődött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett be online kérdőív. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

Ebben az esetben sem kell aggódni, ugyanis van lehetőség a kérdezőbiztost megvárva személyesen is kitölteni a kérdőívet, de akár új kódot is igényelhetünk online, ám ehhez ügyfélkapus azonosítás szükséges.

Ebben az esetben a kód az e-mail-címünkre fog érkezni, és máris lehetővé válik, hogy kitöltsük a népszámlálási kérdőívet – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatásából.

Eldördült a startpisztoly: mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet

Mindössze fél órát vesz igénybe az online kérdőív kitöltése.

Mi van, ha nem töltöm ki a népszámlálási kérdőívet?

Azért sem szabad félvállról venni a népszámlálást, mert most már kötelező kitölteni a kérdőíveket. Kétszázezer forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja azt, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti. 

A kérdőíveket október 1. és 16. között lehet önállóan, az interneten kitölteni a postán megkapott, 12 jegyű belépési kód megadásával, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül. Az internetes kitöltés a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja a válaszadásnak. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.