Fenyő-gyilkosság: Kuncze szerint nem Gyárfás a megrendelő

Kuncze Gábor, Horn Gyula kormányának belügyminisztere köntörfalazott, amikor a Partizán című podcastben a Fenyő-gyilkosság kapcsán kérdezték. Azt azonban kijelentette: szerinte nem Gyárfás a megbízó. Nem tagadta, igaz nem is erősítette meg, hogy megkapta az egyébként a perbeni vád egyik alapját képező úgynevezett fehér könyvet.

2022. 10. 06. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem válaszolt igennel vagy nemmel a Partizán című podcastben Kuncze Gábor, az első MSZP–SZDSZ-kormány volt belügyminisztere arra a kérdésre, hogy megkapta-e vagy sem Fenyő János úgynevezett fehér könyvét, amiben Gyárfás Tamásról összegyűjtött, terhelőnek szánt anyagok lehettek. 

Az SZDSZ egykori elnöke a közelmúltban a Fenyő János megöletése miatt indult tárgyaláson még határozottan tagadta, hogy megkapta volna azt, a podcastben azonban meglehetősen körmönfont választ adott, majd kijelentette, szerinte nem Gyárfás a Fenyő-gyilkosság megbízója.

A volt liberális politikus sorra vette az úgynevezett fehér könyvvel kapcsolatos különböző verziókat. Szerinte volt már szó arról, hogy azt Fenyő János bevitte a Belügyminisztériumba, és ott adta oda neki. A másik verzió szerint Fenyő elvitte azt Kiss Ernőhöz, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság vezetőjéhez, aki bevitte azt hozzá. A harmadik szerint Fenyő elküldte azt Kuncze lakására, ami egyébként öt sarokra volt a Vicótól és szolgálati lakás volt. Perczel Tamás, Fenyő pszichológusa és bizalmasa még arról beszélt, hogy Kunczével egy titkos lakásban találkoztak és ott adták át a könyvet. A negyedik verzió szerint egy Friderikusz-felvétel végén adták oda neki.

Kuncze most úgy fogalmazott: őrületes katyvasz van a dolog körül, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok. Ezután hozzátette, hogy a furcsa az az egészben, hogy 1996-ban választott bíróság előtt békét kötött Gyárfás és Fenyő, Gyárfás visszakapta az elbitorolt Nap-keltét, és megszüntették az egymás elleni pereket.

– Életszerűtlennek gondolom, hogy emögött bármilyen módon Gyárfás Tamás állna – fogalmazott az egykori baloldali belügyminiszter a Fenyő-gyilkosság lehetséges megbízójáról. – Akkor viszont az is érdektelen, volt-e ilyen dosszié, meg az is, hogy én abban nézegettem a képeket vagy sem – fűzte tovább a gondolatait Kuncze Gábor. 

Egy kérdésre válaszolva csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy szerinte magyar volt a megbízó, akit érdeksérelem ért, majd ismét kijelentette: szerinte nem Gyárfás Tamás volt az.

Az úgynevezett fehér könyv egyébként eltűnt, és a léte vagy nem léte, illetve az, hogy megkapta-e a hatóság és a belügyminiszter azért lényeges, mert a Gyárfás elleni vád egyik alappillére, hogy az 1996-os Fenyővel való kibékülésük csak látszat volt, Fenyő továbbra is gyűjtette Gyárfás ellen a terhelő bizonyítékokat. A tanúk, így Óvári Győző, a Vico ügyvédje, aki elmondása szerint maga állította össze a fehér könyvet, azt vallotta: a dossziét még a látványos kibékülés előtt készítették és juttatták el a belügyhöz.

Kivonat a tárgyalási jegyzőkönyvből, 2022, január 27. 

Bíró: Azt állította a nyomozás során is és a tárgyaláson is, hogy készült egy fehér könyv, amit ön rendszerezett. Ez a fehér könyv vallomása szerint 1994–96. közötti időszakot ölelte fel Gyárfás Tamásra terhelő adatokkal. Biztos, hogy 1994–96 évre vonatkozott?

Óvári Győző tanú: Biztos.

Bíró: A 1997-es évet nem érintette az adatgyűjtés?

Óvári Győző tanú: Az adatgyűjtés biztos, hogy nem.

Bíró: Ön mikor készült el a rendszerezett kötettel?

Óvári Győző tanú: 1996. közepére.

Borítókép: A volt SZDSZ-elnök, Kuncze Gábor (jobbra) azt állítja, nem vett át semmiféle dossziét a vállalkozótól, Fenyő Jánostól (középen) (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.