Orbán Viktor: Sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt

A miniszterelnök közölte, hazánk mentesítést kapott a nyolcadik oroszellenes szankciós csomag sérelmes pontjai alól.

Magyar Nemzet
2022. 10. 07. 18:29
ORBÁN Viktor
EU-csúcs Prágában Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két húsba vágó kérdésről, az orosz–ukrán háborúról és az energiáról tárgyaltak az európai uniós miniszterelnökök prágai csúcstalálkozójukon, amely pénteken ért véget – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A kormányfő Facebook-bejegyzésében azt írta: a háború ügyében azt a magyar álláspontot képviselte, hogy a legfontosabb a béke és hogy megakadályozzák az eszkalációt. Jelenleg az események ebbe az irányba mutatnak, de tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség – hangsúlyozta.

Orbán Viktor és Emmanuel Macron a prágai EU-csúcson. Fotó: MTI/Fischer Zoltán

Arra kértem az Európai Unió nagyobb államainak vezetőit, hogy mindenki próbáljon tárgyalni annak érdekében, hogy a háború továbbterjedését megakadályozhassuk

– fogalmazott a miniszterelnök.

A prágai csúcstalálkozó másik fontos témája az energiaválság volt. Orbán Viktor közölte:

Ami az energiát illeti, ott sikerült elérni az összes fontos magyar nemzeti célt. A nyolcadik csomag számunkra sérelmes pontjai alól mentesítést kaptunk. Ez a szankciós csomag nem vonatkozik se Magyarország gázellátására, se a nukleáris erőművekből származó energiára, sőt lehetővé teszi, hogy Magyarország továbbra is zavartalanul építhesse a Paks 2 atomerőművet.

Hozzátette: „És végezetül felszólítottuk a bizottságot, hogy miután a szankciók égbe lökték az energiaárakat egész Európában, haladéktalanul intézkedjen az energiaárak csökkentéséről”.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális találkozójára Prágában 2022. október 7-én. (Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.