Közélet

Az oroszok szerint a koronavírus mögött is az amerikaiak állhatnak

Ismét az amerikai biolaborokkal riogatnak az oroszok, szerintük az ukrán laborokat a Baltikumba és Lengyelországba helyezték át.

Hosszú írás jelent meg az orosz hadügyminisztérium angol nyelvű oldalán, amely szerint az Egyesült Államok évtizedek óta különböző kettős célú biológiai kutatásokat folytat saját területén kívül, többek között a Pentagon és beszállítói finanszírozásával.

dissect of a swan at AGES - Austrian Agency for Health and Food Safety Ltd.
Fotó: AFP (illusztráció)

Az írás szerint az, hogy Washington megakadályozta a Biológiai és Toxin Fegyverek Egyezmény (BTFE) kilencedik konferenciáján azt a kezdeményezést, amely lehetőséget nyújtott volna ezen kutatások monitorozására, azt mutatja, hogy az amerikaiaknak van takargatnivalójuk.

Hozzáteszik, hogy az amerikai állam és az amerikai nemzetközi segélyezés költségén a Bostoni Egyetem foglalkozott a Covid-19 halálosabbá tételével, valamint a U.S. Defence Threat Reduction Agency (DTRA) iratai szerint 2015 óta folytak kutatások a denevérekben található koronavírus-változatok kapcsán. 

Az orosz vádak szerint a koronavírus-járvány amerikai eredete mellett szól az mRNS alapú vakcinák gyártóinak készültsége is.

Az erősen összeesküvés-elméletekre emlékeztető szöveg ezt követően arról ír, hogy a Johns Hopkins Egyetem 2019 októberében a Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával 2019 októberében, hónapokkal a járvány kitörése előtt 201-es esemény néven tartott gyakorlatot New Yorkban, ami egy ismeretlen koronavírus okozta járványra igyekezett felkészülni, amely a denevérek populációjából indult ki és disznók segítségével terjedt át az emberekre.

Az orosz hadügyminisztérium szerint a Covid-járvány pontosan így kezdett el terjedni, ami újabb kérdéseket vet fel az amerikaiak szerepét illetően. Az oroszok szerint ezek a nemzetközi jogot sértő kísérletek rendszeresen az Egyesült Államok területén kívül zajlanak. Ezek között szerepelnek az amerikai HIV-kísérletek, amelyeket 2019 óta Ukrajnában végeztek, nemcsak magas kockázatú betegeken – ezek az oroszok szerint az elítéltek és a drogosok –, de az ukrán hadsereg tagjain is.

Ezt követően az egyre nehezebben követhető írás arról számol be, hogy a luhanszki Rubeznoje elfoglalása után a Pharmbiotest Medical Centre területét átvizsgálva különböző súlyos mellékhatásokkal járó kísérletek nyomaira bukkantak. Ezek azonban már olyan betegségek, mint a leukémia, mentális zavarok, neurológiai problémák, epilepszia és más veszélyes betegségek elleni gyógyszerek kutatását célozták. 2023 elején pedig Liszicsanszkban került elő egy Pharmbiotesthez köthető hulladéklerakó, klinikai mintákkal és a betegekről szóló feljegyzésekkel.

Éles váltással ezt követően azt taglalja az írás, hogy 

az ukrán katonák pszichostimulánsokat és narkotikumokat szednek, noha ezen szereket az ukrán törvények büntetik. 

Hozzáteszik, hogy a háború alatt több mint 20 ezer dokumentum került orosz kézre, amelyek bizonyítják a háború kezdetén hangoztatott amerikai biofegyverekről szóló vádakat. Ezeket az ukrán és más Oroszországgal határos országok lakosságán tesztelték az orosz hadügyminisztérium szerint. Az oroszok a dokumentumok alapján ismerni vélik az amerikai törekvések kulcsszereplőit is, akik közül három főt neveznek néven.

Az Ukrajna elleni orosz invázió azonban leállította ezeket a programokat a megtámadott országban, azokat Közép-Ázsiába és Kelet-Európába telepítették át, miközben fokozták az együttműködést olyan országokkal, mint Kenya, Szingapúr vagy Thaiföld.

A nemzetközi nyomás hatására azonban az amerikai kutatásokat áthelyezték a polgári szervek – mint az Egészségügyi Minisztérium, az Energetikai Minisztérium vagy a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség – égisze alá. A katonai biológiai kutatásokat pedig Ukrajnából Lengyelországba és a balti országokba helyezte át. Vajon Oroszország ezen országok megtámadására készül, merül fel a kérdés a nehezen követhető jelentést olvasva.

Az oroszok szerint a kollektív nyugat és az finanszírozásával a volt szovjet államokban létesülnek biolaborok.

A jelentés hozzáteszi, hogy ez a stratégia nem újdonság, a koreai háború idejére nyúlik vissza, és Afrikát, Közép- és Dél-Amerikát valamint Délkelet-Ázsiát is érinti. Erre pedig az 1977-es egyiptomi rift-völgyi láz járványának kitörését hozzák fel példaként, amely korábban csak a Szaharától délre terjedt, ám hirtelen Kairóban is megjelent, jóval halálosabb formában, mint az eredeti fertőzés.

Végezetül az oroszok emlékeztetnek egy indonéziai, ám amerikai finanszírozású laboratórium 2010-es bezárására, amit követően Malajzia különleges ellenőrzés alá vonta az amerikai pénzből működő biolabort az ország területén.

 

biológiai fegyver biolabor Egyesült Államok Ukrajna
Kapcsolódó cikkek