2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Külföld

Összeesküvés miatt ítéltek el papokat Nicaraguában

Összeesküvés miatt 10 év börtönre ítélt egy nicaraguai bíróság négy római katolikus papot, miután a kormáy hosszú ideje azt állítja, hogy az egyház illegális, demokráciapárti tiltakozásokat támogat.

  • Összeesküvés miatt ítéltek el papokat Nicaraguában

    Az ítéletről az ügyvédekből álló civilszervezet, a Jogvédő Egység számolt be. Az ügyet zárt tárgyaláson tárgyalta a bíróság, a papokat pedig a kormány által kijelölt ügyvédek védték. Az elítélt papok mind Rolando Álvarez matagalpai püspök munkatársai voltak, és egyikük a managuai II. János Pál Egyetem rektora volt. Álvarez háziőrizetben van, őt magát is összeesküvéssel és a "nicaraguai állam és társadalom elleni" bűncselekménnyel vádolják.

    Az ügyben két szeminaristát és egy operatőrt is elítéltek. Az összes vádlottat egyúttal örökre eltiltották a közügyektől; soha többé semmilyen politikai tisztséget nem vállalhatnak.

    A Nicaraguai Emberi Jogi Központ "jogi aberrációnak" nevezte az ítéletet.

    "Ez az egész a jog, az emberi intelligencia, a nemzetközi közösség és az emberi jogvédő szervezetek arculcsapása" - tudatták a jogvédők.

    Vasárnap egy ugyanilyen ügyben ugyancsak tízéves börtönbüntetést kapott egy másik pap is összeesküvés és álhírek terjesztése miatt.

    Nicaraguában 2021-ben ellenzéki vezetők tucatjait, köztük hét elnökjelöltet tartóztattak le, akiket gyorsított eljárásban, szintén a nyilvánosság kizárásával ítéltek el. Daniel Ortega nicaraguai elnök szerint a demokráciapárti megmozdulásokat más országok és az egyház támogatta. Tavalyi, sorban a harmadik újraválasztása előtt azzal vádolta meg az ország püspökeit, hogy 2018-ban politikai javaslattal álltak elő "a jenkik szolgálatában álló terroristák" nevében, és magukat a püspököket is terroristának nevezte. Tavaly a Teréz anya által alapított Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet és a pápai nunciust is kiutasították Nicaraguából.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!