A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fontos és túlzás nélkül történelmi döntést hozott, amikor új, nagyszabású, hosszú távú megállapodás megkötését szorgalmazta Ukrajnával. Az ország a következő négy évben szilárd pénzügyi támogatást kap több mint 15,6 milliárd dollár értékben, amelyből idén mintegy 4,5 milliárd dollár kerülhet kiutalásra. 
Az IMF támogatásának köszönhetően az ukrán kormánynak lehetősége lesz további több tízmilliárd dollárt bevonni más külföldi partnerektől is. Kétségtelen, hogy ezek a források nemcsak a háború alatt, hanem az utána következő, nagyszabású újjáépítés során is elengedhetetlenek lesznek.

Traces of war in Toretsk amid Russian-Ukrainian war
TORETSK, UKRAINE - MARCH 24: Civilians carry clean water with wheelbarrows in front of the heavily damaged building after Russian attacks as Russian-Ukrainian war continues in Toretsk, Ukraine on March 24, 2023. In the city, which is 35 kilometers away from Bakhmut, many buildings were damaged as a result of Russian attacks. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Brutális költsége lesz a helyreállításnak Ukrajnában

A pénzösszegekhez azonban csak az IMF új, kiterjesztett finanszírozási programjában meghatározott, számos követelmény teljesítése után lehet hozzájutni. Ukrajna legfontosabb feladata az lesz, hogy szorosan figyelemmel kísérje saját pénzügyeit, és elkerülje az adójogszabályok nagyobb változását a háború alatt. Emellett a Nemzetközi Valutaalap tervezhető gazdasági, pénzügyi és adósságpolitikát, az államháztartási hiány mérsékelt növekedését és a finanszírozásra szolgáló pénznyomtatás elkerülését szabta meg feltételként.

Drágul az energia

Fontos követelmény továbbá a befagyasztott energiatarifák fokozatos feloldása, ami minden bizonnyal megnehezíti majd a lakosság életét, akik kénytelenek lesznek elviselni a gyors árnövekedés és az ukrán fizetőeszköz leértékelődésének következményeit.
A tavalyi eredmények szerint Ukrajnában az éves viszonylatban elérte a 26,6 százalékot, 2023-ban pedig – az Ukrán Nemzeti Bank előrejelzése szerint – 18-20 százalékos szinten lesz, ami jóval magasabb az 5 százalékos célmutatónál. 

2022-ben az ukrán fizetőeszköz mintegy 40 százalékkal, eurónként 40 hrivnyára (377 forintra) devalválódott, ami automatikusan leértékelte a lakosság vásárlóerejét országon belül és külföldön egyaránt.

Ukrajna új, az IMF-fel kötött programjának sajátossága, hogy két szakaszra oszlik.
Az első szakaszban, amelynek időtartama 12–18 hónap lesz, kiemelt feladat az ország fiskális, ár- és pénzügyi stabilitásának támogatása. A második szakaszt 30–36 hónaposra tervezik, melynek során a nemzetgazdaság helyreállítását és a hosszú távú növekedés biztosítását célzó strukturális reformok végrehajtását helyezik előtérbe.

Kikötötték azt is, hogy Ukrajnának a költségvetési bevételek, különösen az adóbevételek maximális mozgósítására kell összpontosítania, és kerülnie kell minden olyan döntést, amely ezek csökkenéséhez vezethet. 

Az ukrán kormánynak emellett az adóbeszedés hatékonyságának javításán és a befizetések ellenőrzésének erősítésén kell dolgoznia. Így tehát minden bizonnyal megszűnik az összes meglévő kedvezményes adózási lehetőség, valószínűleg a magánvállalkozók 2 százalékos adókulcsát is eltörlik, emellett újra engedélyezik az adóellenőrzéseket. A törvénytervezetet a kormány szerzői jogkörében már elküldték a parlamentnek. 
A program háború utáni szakaszában – az IMF szakembereinek javaslata szerint – Ukrajnának nagy figyelmet kell szentelnie az Európai Unióba történő integrációra és a közös projektek megvalósítására.
Várhatóan a háború aktív szakaszának befejeztével Ukrajna visszatérhet a harcok előtti gazdaságpolitikához, nevezetesen a lebegő árfolyamhoz és az inflációs célkövetéshez. Akkor azonban az Ukrán Nemzeti Banknak fel kell hagynia a jelenlegi, dolláronkénti 36,6 hrivnya fix árfolyammal, majd lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az inflációt visszaállítsák az évi mintegy 5 százalékos célszintre.
A korrupció elleni küzdelem és a kormányzati átláthatóság biztosítása szintén az IMF-program fontos követelménye. Emellett az Ukrán Nemzeti Bank politikai beavatkozástól való függetlenségének támogatása is a célkitűzések között szerepel. Ezenkívül Ukrajnának értékelnie kell a banki eszközök minőségét, és biztosítani az elektronikus nyilatkozatokhoz való nyilvános hozzáférést.
A Nemzetközi Valutaalap elvárja a strukturális reformok végrehajtását, beleértve az állami beruházások kezelésének reformját a háború utáni újjáépítés során. Az egyik fő feladat a makrogazdasági stabilitás támogatása, a gazdaság helyreállítása és az uniós csatlakozáshoz szükséges reformok végrehajtása lesz. Különösen igaz ez a lakossági kommunális szolgáltatások tarifáinak közelítésére a piaci mutatókhoz, amit a lakosság szegényebb rétegei számára nyújtott támogatási programok hatékonyságának növelésével terveznek megvalósítani. 

Az IMF sem csodaszer

Az IMF-program fontos lépés lehet Ukrajna fejlődése és gazdasági helyzetének javítása szempontjából. De vajon tekinthető-e mindez az összes gazdasági probléma univerzális „gyógyszerének”? Természetesen nem. Ukrajna számos olyan problémával szembesül, amelyek még IMF-finanszírozással sem oldhatók meg. A Világbank például a napokban frissítette az Ukrajna helyreállításához és újjáépítéséhez szükséges források értékelését. Ezt az igényt jelenleg 411 milliárd dollárra becsülik.

A siker eléréséhez tehát Ukrajnának nemcsak külső pénzügyi segítségre, hanem a döntéshozók politikai akaratára és reformorientáltságára, az üzleti élet és a lakosság aktív támogatására is szüksége lesz.

Fontos, hogy a kormány a kedvező üzleti környezet megteremtésére, a reformok végrehajtására, a korrupció elleni küzdelemre és egy olyan hatékony infrastruktúra létrehozására összpontosítson, amely vonzza a befektetéseket és elősegíti a gazdasági fejlődést.