Exkluzív videó: Helyretette a provokáló újságírót Novák Katalin

„Magyarország helye az Európai Unióban van. Ez számomra megkérdőjelezhetetlen” – nyomatékosított az államfő.

Magyar Nemzet
2023. 06. 10. 11:35
Urs Greding svájci újságíró és Novák Katalin köztársasági elnök a 25. Svájci Gazdasági Fórumon (SEF), 2023.06.08-án. (Fotó: Novák Katalin / Facebook)
Urs Greding svájci újságíró és Novák Katalin köztársasági elnök a 25. Svájci Gazdasági Fórumon (SEF), 2023.06.08-án. (Fotó: Novák Katalin / Facebook) Fotó: Donat Kekesi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hiszek a kölcsönös tiszteletben. Nem hiszem, hogy az európai családon belül tiszteletlenséget kellene mutatnunk egymás iránt. Én ebben hiszek” – tette helyre Urs Greding, svájci újságírót Novák Katalin köztársasági elnök a csütörtöki Svájci Gazdasági Fórumon (SEF).

A magyar államfő beszéde utáni panelbeszélgetésen ugyanis Greding felidézte a közönség számára azt a 2015-ös videót, amelyen Jean-Claude Juncker, akkori bizottsági elnök „diktátornak” nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt az Európai Tanács csúcstalálkozójára érkezve, majd kézfogásuk során arcon is vágta a magyar kormányfőt.

A Greding szerinti „sokat mondó”, ám diplomáciai körökben súlyosan elítélendő jelenetet arra használta volna, hogy arról kérdezze Novák Katalint, Magyarország „még mindig otthon érzi-e magát az EU-ban?”

A köztársasági elnök mint fogalmazott: „Meggyőződésem, hogy Magyarország helye az Európai Unióban van. Ez számomra megkérdőjelezhetetlen. Fontos részei vagyunk Európának, és fontos tagjai az uniónak”.

Hozzátette: 

ha bármilyen kérdés felmerül, valódi, komoly kérdések, akkor azokat meg kell vitatnunk és válaszokat kell adnunk rájuk és ezt a feladatot Magyarország el is végzi.

Valamint azt is megjegyezte, hogy „Juncker már sehol sincs, de Orbán Viktor még mindig a helyén”.

„Továbbá azt gondolom, hogy az Európai Unió jövőjéhez hozzá kell járulnunk azzal is, hogy megpróbáljuk közösen megvitatni, hogy mi lenne az ideális működése a különböző intézményeknek, és mint Európa hogyan lehetnénk sikeresebbek. Tehát úgy vélem, fontos szerepet kell vállalnunk egy ilyen vitában” – szögezte le.

 

Az Interlakenben tartott gazdasági fórumon Novák Katalin a demográfiai kihívásról, a magyar családközpontú politikai szemléletről, a munkahely teremtés jó példájáról és a kelet-közép-európai régió megerősödéséről is beszélt.

Beszédében is hangsúlyozta, Magyarország Európa, az Európai Unió része, ebben nem várható változás, és feladatának tekinti, hogy a világon mindenütt beszéljen a magyarokról, szokásaikról.

Borítókép: Urs Greding svájci újságíró és Novák Katalin köztársasági elnök a 25. Svájci Gazdasági Fórumon (SEF), 2023. június 8-án (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.