Közveszéllyel fenyegetés

2022.05.19. 17:30

A készenléti rendőrség nyomoz a bombafenyegetések ügyében

Az elmúlt hónapokban az ország több pontján – Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs – több bevásárlóközpontot kellett kiüríteni bombafenyegetés miatt. Úgy tudjuk, volt olyan eset, mikor nem telefonon, hanem e-mailben érkezett a fenyegetés a rendőrségre.

Zsigmond József

Fotó: Laufer László

Az elmúlt hónapokban több bombafenyegetés volt, ami Pécset is érintette. Az első ilyen eset tavaly decemberben történt, mikor ki kellett üríteni a Kodály Központot, ahol épp koncertet tartott Rudán Joe. Akkor a rend­őrség azt közölte, hogy egy férfihang (amelyről hangfelvétel is van) hívta fel a segélyhívó központot, hogy a Kodály Központban bomba van elhelyezve. A rendőrök rögtön kiürítették az épületet, ahol közel ezer ember tartózkodott. 
 

Idén március végén újabb bombariadó volt, akkor a pécsi Árkádot kellett kiüríteni, de ugyanazon a napon a szegedi, valamint a győri Árkád is kapott fenyegetést. Akkor az Országos Rendőr-Főkapitányság lapunk megkeresésére elmondta, hogy terrorcselekmény-fenyegetés, illetve közveszéllyel fenyegetés bűntett miatt folytatnak eljárást az illetékes rendőr-főkapitányságok. Az eljárások ismeretlen tettes ellen folynak. 
Április végén rengeteg rend­őrautó, tűzoltókocsi érkezett a PTE Közgazdaságtudományi Karának Rákóczi úti tömbjéhez. Az épületet lezárták és kiürítették. A rendőrség sajtóosztályától megtudtuk, telefonon érkezett a bejelentés, hogy bomba van az épületben. Szerencsére egyik esetben sem találtak detonátort a rendőrök. 
 

Megkerestük, az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát az elmúlt időszakban történt bombafenyegetésekkel kapcsolatban. 
 

– A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen – közölték lapunkkal. A korábbi években volt olyan eset, mikor a rendőrség felgöngyölítette a bombafenyegetés ügyét, és a bíróság nyolc hónap börtönre ítélte a rémisztgetőt. A törvény szerint bombafenyegetés miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható az elkövető. 
 

Minden apró részlet sokat segíthet

 

A PTE egy közleményt adott ki, a tudnivalókkal kapcsolatban: ha telefonon értesítenek, hogy bomba van az épületben, próbáljunk figyelni a hívó fél hangszínére, nemére, beszédstílusára, esetleges akcentusára, hangulatára, a háttérzajokra. Hozzátették, ha nem egyedül vagyunk az irodában, tartsuk szóval a fenyegető hívót, miközben jelezzük egy kollégának, hogy hívja a rendőrséget, jegyezzük fel a hívó telefonszámát, amennyiben a készülék azt kiírja. Írjunk le minden ismeretet, adatot, amit csak megtudunk, tapasztalunk (rendkívüli helyzetben nehezebben emlékszünk vissza a részletekre), mert a rendőrségi nyomozás során ezekkel tudjuk segíteni a hatóság munkáját. 
 

Órákat vesz igénybe az átvizsgálás

 

A bevásárlóközpontok, ahol az elmúlt hónapokban bombariadó volt, nagy alapterületűek, egyenként több száz kereskedelmi egység, étterem, szolgáltató, mozi található az épületekben, közölte a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége. Hozzátették, hogy a bevásárlóközpontokat üzemeltetők minden egyes ilyen jellegű fenyegetés esetén a törvényben előírt módon és szigorú protokoll szerint járnak el. A fenyegetés beérkezését követően a rendőrséget kell értesíteni, a hatóság az épületet kiüríti, és a tűzszerészekkel közösen megtörténik a belső és külső terek átvizsgálása, amely átlagosan az épület méretétől függően három-négy órát vesz igénybe. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!