Vita Pécsváradon

2022.09.24. 07:00

Jogilag nem, erkölcsileg méltatlan lehet a posztra

Jogilag nem, erkölcsileg méltatlan lehet a posztra - legalábbis így vélekednek azok a pécsváradiak, akik szerint hiába van többsége Zádori János polgármesternek, az ellene folyó különböző büntetőügyek olyan súlyúak, hogy azok már a település sorsára is kihatnak. A városvezető szerint ezt csak egy kisebbség mondja.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

 A településen nem először kerül szóba az, hogy a város vezetői közül valaki büntetőeljárás alá kerüljön. Évekkel ezelőtt az egyik alpolgármesterrel szemben indult vesztegetési ügy kapcsán merült fel egy méltatlansági eljárásnak a lehetősége. Zádori János jelenleg is regnáló polgármesterrel szemben viszont már évek óta húzódik egy meglehetősen hosszú, EU-s források felhasználásának jogszerűségét firtató bírósági eljárás, amely egy sellyei tyúktelep beruházása miatt pattant ki. 

A Szekszárdi Törvényszék bűnsegédként és társtettesként elkövetett költségvetési csalásban, hamis magánokirat-felhasználásában és számvitel rendjének megsértésében tavaly első fokon ugyan börtönbüntetésre ítélte, de a Pécsi Ítélőtábla májusban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a Szekszárdi Törvényszéket. Akkor a vádlott polgármester azt mondta, hogy szerinte ez volt Magyarország legtöbbet ellenőrzött beruházása, még a nyomozati és bírósági szakaszban is vizsgálták a hatóságok és hibátlannak találták.

Ám nem is olyan régen pedig egy újabb büntetőüggyel hozták összefüggésbe, a Baranya Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat 15 személlyel szemben, akik 2,5 milliárd forintnyi uniós és hazai vissza nem térítendő támogatást tettek zsebre jogosulatlanul csirkefarmok korszerűsítésével. A vád szerint a polgármester és a felesége is volt érintett volt ebben. 

A lapunk által megkérdezett helyiek egy része, köztük vállalkozók is egyrészt úgy vélekedtek, hogy amíg a városvezető "teszi a dolgát Pécsváradért, nincs vele gond", "nem érdekli őket mit csinált otthon", másrészt viszont azt is elmondták, érzékelik, hogy a jelentős hagyományokkal, patinás múlttal rendelkező Pécsvárad nevéhez méltatlan, hogy akár a gyanú árnyéka is rávetüljön a város vezetőjére. 

- Úgy érzékeljük, hogy forintosítva is kevesebb pályázati pénz jut nekünk, a szomszédos települések jobban járnak, ami érthető, hiszen mégis ki lenne az, aki szívesen ad ilyen helyzetben pénzt a városnak? 

- vélekedett az egyik közéletben jártas helyi férfi. Szerinte jogilag nem, de erkölcsileg, a város egészét tekintve méltatlan a városvezetésre a mostani szituáció.  Aki azt is elmondta, sokan már látják ezt, de amíg a testületben nincs meg az önfeloszlatáshoz szükséges többségi akarat, és jogerősen nem születik elmarasztaló ítélet Zádorival szemben, addig ez a helyzet marad. 

Zádori János lapunknak azt mondta, hogy az újabb ügy kapcsán nem tud még érdemben nyilatkozni. Véleménye szerint a település többsége mellette áll, mert a polgármesteri munkájához semmi köze ezeknek az ügyeknek, csak egy kisebbség gerjeszti ellene a hangulatot. Mint mondta, nem gondolja azt a kormányról, az irányítóhatóságról, hogy a polgármester személye miatt eleshetne a város a pályázati forrásoktól, ezt nem is feltételezi és nem is tapasztal ilyesmit. 

Megtudtuk, a legutóbbi testületi ülésen szóba kerültek a büntetőügyek és a polgármester akkor is ártatlannak mondta magát. Ugyanakkor az ülésről szóló videós anyagot egyelőre nem tették fel a videómegosztókra, kérdés, hogy erre egyáltalán sor kerül-e a jövőben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában