Galériával

2022.09.25. 19:55

Rekord méretű hidegtál készült Fülöpszálláson

Magyar guinnes rekordot döntöttek szombaton a Kígyósi Csárda szakácsai Fülöpszálláson, akik nem csak szakmai tudásukról adtak számot. Az ételből több mint ötszáz adagot osztottak ki ingyenesen. A kihelyezett becsületkasszába befolyó pénzt Szűcs Péter soltszentimrei mozgássérült javára ajánlották fel.

Gulyás Sándor

Balról: Janosics Bence, Pető Mátyás, Körmendi Lajos, Karsai Ádám, Balog Martin, Pottondi Nándor, Janosics Dominik, Kis Dávid, Gyenes László

Fotó: Gulyás Sándor

Az ország eddigi legnagyobb hidegtála 233 kilogramm főtt, szeletelt füstölt csülköt és zöldségeket tartalmazott, amit 2017-ben a dunaújvárosi Dunai Vasmű üzemeltetője készített. A Kígyósi Csárda szakácsai ezt a rekordot döntötték meg szombaton, Fülöpszálláson.

– Szakács kollégáimmal és a fülöpszállási önkormányzattal karöltve határoztuk el, hogy túlszárnyaljuk a dunaújvárosi rekordot. Hidegtálunk elkészítése komoly előkészítést vett igénybe. Az érdemi munka lényegében egy héttel ezelőtt kezdődött el. A tizennyolc fős csapat közel ezer órát dolgozott azon, hogy elkészüljön a rekord nagyságú hidegtál, amire csülök galantin, rétegezett sajttorta, gombával és sajttal töltött sertéskaraj, aszalt szilvával és sonkával töltött pulykamell, mintegy ötven kilogramm felvágott, tíz kilogramm előre lekockázott füstölt sajt, uborka, paprika, lilahagyma került. A díszítőelemeket Varga Károly Olimpiai és Világbajnok mesterszakács faragta meg 

– sorolta a részleteket Balog Martin ötletgazda, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke.

A rekorddöntés a vártnál is jobban sikerült, a hidegtál összsúlya 425 kilogramm lett, amiből 124 kilogramm volt a faragott zöldség. Az ételt 23,36 négyzetméteren tálalták fel a szakácsok. Az új magyar guinnes rekordot Sebestyén István, a Magyar Rekordok regisztrátora hitelesítette.

– A Kígyósi Csárda szakácsainak óriási hidegtála rendkívül elegánsra sikeredett. Az étel nem csak gusztusos, hanem nagyon szép, a mesteri zöldségfaragások, Varga Károly Olimpiai és Világbajnok mesterszakács keze munkáját dicsérik – foglalta össze tapasztalatait Sebestyén István.

A rekord nagyságú hidegtál hatalmas szakmai teljesítmény. A feltálalt ételek amellett, hogy rendkívül finomak, jól harmonizál az íz- és színviláguk is.

– A magyar gasztronómia megújításához összefogáson alapuló, alulról jövő kezdeményezések kellenek és ilyen csodákat tudunk létrehozni. A közfelfogás szerint a magyar konyha elmaradt a világ elitjétől, én azonban azt gondolom, hogy a magyar konyhának megvan a maga szépsége. Szakácsainknak pedig olyan a beállítottsága, hogy nem riadnak vissza a szakmai kihívásoktól, ahogyan tette ezt most a Kígyósi Csárda csapata – emelte ki Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke.

A rekordkísérlet legfontosabb célkitűzése azontúl, hogy a szakácsok számot adtak tudásukról, jótékonysági célt is szolgált. Az ételért nem kértek pénzt, de becsületkasszát állítottak fel. A befolyó összeget a Guillain–Barré-szindrómás Szűcs Péternek ajánlották fel. 

A Kígyósi Csárda szakácsainak köszönhetően összegyűlt a munkába járáshoz szükséges aktív kerekesszék ára. 

Kellett a támogatók segítsége is

A magyar guinnes rekorder csapat tagjai voltak: Varga Károly, Balog Martin, Körmendi Lajos, Pottondi Nándor, Pető Mátyás, Balogh Tamás, Varga Viktória, Vékony Aranka, Mátyás Aranka, Buda Enikő, Gyenes László, Janosics Bence, Karsai Ádám, Kis Dávid, Janosics Dominik, Dezső Dorina, Markó István, Kozari István. A hidegtál előállítása a támogatók segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg. A szakácsok kezdeményezését a fülöpszállási önkormányzat mellett solti, apostagi, izsáki, ágasegyházi, kunszállási, balatonlellei, kecskeméti, siófoki vállalkozások támogatták. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában