Szegedi hírek

2022.05.19. 16:02

Arany minősítést és különdíjat kaptak a zsűritől az elhivatott produkcióért - Fotók

Óriási szerelemként tekintenek a néptáncra a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai, Tóth Ferencné Éva, Szeles-Juhász Imre, valamint Körmöczi Sándor és felesége is. Mindannyian példaképek lehetnek a fiatalok számára, ráadásul nemrégiben több díjat is bezsebeltek.

Kiss Anna

Tóth Ferencné Éva és Szeles-Juhász Imre. Fotók: Karnok Csaba

A néptánc nem ismer határokat. Korban sem, jó példa erre a Tiszavirág Néptáncegyesület deszki Deszkadöngető csoportjának néhány táncosa, a 73 éves Tóth Ferencné Éva, az 52 esztendős Szeles-Juhász Imre, valamint a 65 éves Körmöczi Sándor és felesége is. Mindannyiuk számára óriási szerelem a néptánc, amelyet szerintük nem lehet szavakkal leírni, ezt mindenkinek át kell élnie. 

A tánc iránti elkötelezettségüket, szeretetüket a közelmúltban megtartott „Rözögtessük mög” – Dél-alföldi Szóló- és Páros Táncok Országos Versenyének zsűrije is észrevette és értékelte, ugyanis Éva és Imre páros lassú és friss csárdását, valamint Sándor szóló oláhosát is arany minősítéssel ismerték el. Sőt, mindannyian különdíjat is kaptak, a páros pedig a gyulai 22. Körös-völgyi Sokadalomra is meghívást kapott. Emellett Juhász Zsolt, a zsűri elnöke az értékelés során azt mondta, hogy talán már Körmöczi Sándor arcképe is odaférne a verseny plakátjára Kardos István és Ács György képe mellé. 

Éva kivételével mindenki még fiatal korában ismerkedett meg a tánccal, azonban a gyermekeik születésekor mindannyian szünetet tartottak. Imrét 10 éves korában vitte el az édesanyja a Szeged Táncegyüttesbe, de ő a focit választotta, 4 évvel később azonban, amikor látta az egykori táncos társait a színpadon, úgy érezte, táncolni szeretne egész életében. Így is tett, csak a gyermekeik születésekor hagyta abba, de amint lehetett, újból tánccipőt húzott. 

Sándor 1980-ban ismerkedett meg a néptánccal, a Délép Napsugár csoport tagja volt, ott ismerte meg a feleségét is. 1986-ig jártak táncolni, utána 25 év kihagyás következett, majd Szegeden újra néptáncolni kezdtek, nemrégiben azonban úgy döntöttek, Deszken folytatják. Persze előfordul az is, hogy a házaspár otthon is táncra perdül, így történt ez egy vasárnap délelőtt is, amikor építkezés közben a rádióban megszólalt egy mérai zene, Sándor megragadta felesége kezét, és táncoltak az új nappaliban, majd amikor véget ért a zene, megölelték egymást, és folytatták a munkát. 

Éva pedig 10 évvel ezelőtt csatlakozott a deszki csapathoz, mint mondta, gyönyörű 10 esztendőt tudhat maga mögött, minden bizonnyal jól döntött, hogy háromszoros nagymama korában kezdett el táncolni. 

Kiemelte, megszerette a néptáncot és a népzenét, barátokra lelt, valamint egy olyan közösségnek lett a részese, amelynek minden tagja egymásért van. Hozzátette, a tánc kiváló mozgásterápia is számára, de ha egyszer eljön az ideje annak, hogy le kell mondania róla, biztos abban, hogy a mozgás az élete része marad, népzenére szobabiciklizik majd. 

A táncosok felkészítője, a Tiszavirág Néptáncegyesület vezetője, Tóth Gábor szerint Imre, Éva és a Körmöczi házaspár is példakép lehet mások számára, hiszen ahelyett, hogy otthon ülnének vagy épp nyafognának, időt és energiát szánnak a táncra. Megjegyezte, nyilván azok tudnak a táncukkal szeretetet, energiát sugározni a közönség felé, akik nagyon jó emberek, ők pedig mind a négyen azok. Leszögezte, példaképek emberként, táncban és hozzáállásban is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!