Szimbólum

2023.03.22. 11:11

Felháborodott a román sportélet azon, hogy mégis lehet használni a Nagy-Magyarország-jelképet

A román sport- és politikai berkekben felháborodást váltott ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) döntése, miszerint – az UEFA jóváhagyása alapján – engedélyezte a történelmi Magyarország térképét ábrázoló molinók bevitelét a válogatott mérkőzéseire.

Forrás: Facebook

Kedden az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jóváhagyta a Magyar Labdarúgó-szövetségnek (MLSZ) azon kérését, hogy a „történelmi Magyarország-jelképet” ne kezeljék politikai indíttatású szimbólumként, tehát a jelkép megjelenhessen a magyar válogatott mérkőzésein.

Az UEFA az MLSZ érvelését elfogadva elismerte, hogy önmagában a történelmi Magyarország térképe és az árpádsáv színei nem minősülnek rasszista magatartásnak, ugyanakkor a drapériára helyezett további szimbólumokra és feliratokra, a szurkolói rigmusokra ez nem vonatkozik.

A döntés előtt értetlenül állnak Bukarestben: az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke a román ProSportnak adott interjújában azt mondta, hogy nem is érti, mi jár az UEFA fejében. A Román Labdarúgó Szövetség elnöke pedig annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy szerda reggel kérnek hivatalos tájékoztatást az UEFA-tól.

A helyzetet provokatívnak ítélték meg és váratlanul érte a románokat az UEFA Nagy-Magyarország melletti döntése.

Példátlan helyzetbe hozzák a román labdarúgást – közölték.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke úgy reagált, az UEFA nem hozott bölcs döntést. A Transtelex tudósítása szerint azt mondta, a Nagy-Magyarország-térképet csak a történelemórákon, didaktikai elemként kellene használni.

A teljes cikket itt olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában