idezojelek

Menekülnének az Apró-villából

Feriék eladják a Szemlőhegy utcai haciendát: harminc évünk ráment a posztkommunista Apró-félék dáridójára.

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás
Cikk kép: undefined
2022. 10. 01. 13:35

Feriék eladják a Szemlőhegy utcai haciendát. Azt a kacsalábon forgó palotát, amelyet anno a bolsevikok egy holokauszttúlélő zsidó honfitársunktól, Sebestyén Aladártól és feleségétől, Grönwald Rózától nyúltak le, s amelyet aztán – érdemei elismeréseként – kiutaltak a Rákosi-, majd a Kádár-rémuralmat végigszolgáló Apró Antal elvtársnak. Gyurcsány Ferenc már mint „üzletember” a kilencvenes években cuccolódhatott be ide, amikor nőül vette Apró Antal unokáját, s büszke tagja lett az Apró-pereputtynak. Csodálatos időszaka volt az Feri életének: akkoriban játszották át neki bagóért egykori pártállami cimborái a Szalay utcai képviselőklubot, egy balatonőszödi villát, a Motimot, a kádkőgyárat meg ezt-azt. Akkortájt lett „üzletember”. S csak bő évtizeddel később érdemelte ki új eposzi jelzőjét: a Szemkilövetőt.

A kifosztott Sebestyén Aladár unokaöccse 2007-ben azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek: ez a történet nem a pénzről, hanem a morálról, az állam elmulasztott felelősségvállalásáról és az elmaradt igazságtételről szól. Pontosan. Azt már én teszem hozzá: ha a módszerváltáskor az összes bolsevik főkádert teljes vagyonelkobzással, (minimum) börtönnel és a politikai életből való kitiltással kínáltak volna meg, hamarabb egyenesbe került volna szép hazánk. Harminc évünk ráment a posztkommunista Apró-félék dáridójára.

Szóval most végre szabadulnának az ebül szerzett luxusvillától Gyurcsányék. Pedig úszómedencét, szaunát, szoláriumot és liftet is építettek bele – csupa olyasmit, ami a nép egyszerű gyermekeinek puritán életéhez nélkülözhetetlen. Hogy miért adják el, azt nem árulta el a Feri. Fölteszem, azt gondolják, ha kivakarják magukat az Apró-villából, s új palotából vezénylik a magyarországi ügynökbaloldalt, megtisztulnak. Tán azt képzelik, akkor elfeledjük, honnan érkezett ő meg a neje.

El kell keserítsem a csapatot. Akárhova költözködnek, Gyurcsány és Dobrev mindörökre ugyanazok maradnak: „Apróék a zabrált villából”. Ágnes asszony is hiába mosta rongyát a patakban, az örökké véres maradt.

Borítókép: Gyurcsányék Szemlőhegy utcai villája (Fotó: Ripost)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
BORBÉLY ZSOLT ATTILA avatarja
BORBÉLY ZSOLT ATTILA

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.