Hivatás

2022.05.25. 19:56

Közel tizenhét éve végzi lelkesen munkáját a kitüntetett salgótarjáni tűzoltó

Szent Flórián Érdemjelet adományozott a közelmúltban dr. Pintér Sándor belügyminiszter Kaposvári Balázs tűzoltó századosnak, a Salgótarjáni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának kimagasló tevékenységéért. A százados valódi hivatásként tekint munkájára.

Nagy Orsolya

A tűzoltó elmondta, az emberek hálásak, amikor segítséget kapnak

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

A közelmúltban kitüntetett salgótarjáni tűzoltó még középiskolás korában, az egyik osztálytársa javaslatára döntötte el, hogy ezt a szakmát választja. – Akkoriban polgári szolgálatos tűzoltó voltam, amely kiváltotta a hadkötelezettséget. Ahogy telt az idő, annyira megtetszett ez a munka, hogy 2005 elején jelentkeztem hivatásos tűzoltónak és felvettek. Most már közel 17 éve dolgozom a katasztrófavédelemnél – idézte fel pályája elejét Kaposvári Balázs. Hozzátette: a pásztói tűzoltóságnál is látott el szolgálatot még 2014-ben egy éven keresztül, majd visszatért Salgótarjánba. 

A tűzoltó arra is kitért, hogy ez a szakma valódi hivatás számára, nem is hétköznapi munkaidőként tekint az itt töltött napokra. Kimondottan jó érzéssel tölti el, hogy segíthet a bajba jutott embereken. Ráadásul a munkatársaival is nagyon jó kapcsolatot alakított ki, mindenben jól együtt tudnak működni egymással. Ez pedig elengedhetetlen egy-egy káresetnél. 

Azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudja feldolgozni a néha előforduló szomorú eseményeket, a baleseteknél látottakat, Kaposvári Balázs úgy fogalmazott, hogy szerencsére még nem volt példa arra, hogy igazán megviselte volna egy-egy feladat. Ennek ellenére a többiekkel mindig igyekeznek megbeszélni a helyszínen átélt tapasztalatokat. 

Kaposvári Balázs tűzoltó százados Szent Flórián érdemérmet kapott
Fotó: Hüvösi Csaba

– Emlékszem egy alkalommal autóbalesethez vonultunk. Éppen ki akartuk szabadítani a sérülteket a járműből, akik maguknál voltak, még beszéltünk is velük, aztán a másik pillanatban már meghaltak. Ez nagyon sajnálatos esemény volt, de sok más esetnél is jártam, ahol tragikus dolgok történtek. Legutóbb például egy ember bennégett a házában, de kútból is szedtem már ki holttestet. Ezek a tragikus esetek hozzátartoznak ehhez a szakmához – idézte fel a tűzoltó. 

Mint mondta, az emberek hálásak, amikor segítséget kapnak a tűzoltóktól, és ez nagyon jó érzés, mert értékelik a munkájukat. Nemrég például a Szent Flórián-napi megemlékezésen egy hölgy ment oda hozzájuk és megdicsérte őket, valamint megköszönte az áldozatos tevékenységüket. 

Kaposvári Balázs azt is elárulta, hogy szerencsére könnyen össze tudja egyeztetni a magánéletét a tűzoltósággal, és a jövőben továbbra is a legjobb tudása szerint szeretné ellátni szolgálatparancsnoki tevékenységét. Az elismeréssel kapcsolatban kifejtette: nagyon örült annak, hogy méltónak találták őt a díjazásra. Az elmúlt években már több alkalommal kitüntették. 

– Amikor a tűzoltóság még az önkormányzathoz tartozott, akkor háromévente történtek kinevezések. Először őrmester voltam, amelyet a törzsőrmesteri, majd a főtörzsőrmesteri cím követett.

Mindezt kilenc év helyett három év alatt sikerült teljesítenem, amely igazán büszkeséggel tölt el – közölte a tűzoltó, aki számos továbbképzést elvégzett már, például megszerezte a tűzoltó technikus és a tűzvédelmi szervező végzettséget is, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diplomázott. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában