Ülnökválasztásra készülnek

2023.03.30. 07:00

Tizenkilenc ülnököt választ meg a közgyűlés

Az április 28-án tartandó soron kívüli testületi ülésén választja meg a törvényszéki ülnököket a Somogy Vármegyei Közgyűlés. A jelölés meghatározott keretek és szabéályok között történhet.

Munkatársunktól

Somogy az ítélkezésben. Az ülnököket az illetékes helyi önkormányzatok választják meg. A választási eljárást a köztársasági elnök írja ki, és az ülnökök jelölésével kezdődik. 
Novák Katalin a 2023. évi soros bírósági ülnökválasztást 2023. március 07. és 2023. április 30. közötti időpontra tűzte ki. Az ülnökök tisztségüket négy évre nyerik el. Ülnöknek csak olyan magyar állampolgár választható meg, aki betöltötte a 30. életévét, de a 70. életévét még nem, büntetlen előéletű és rendelkezik választójoggal. A büntetlen előéletet erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolniuk. 
Ülnököt jelölhet minden nagykorú magyar állampolgár, aki az adott területen lakóhellyel rendelkezik, valamint a bíróságok területén működő helyi önkormányzatok és egyesületek. Fontos garanciális szabály, hogy pártok nem jelölhetnek ülnököt, és az ülnök nem lehet párttag és semmilyen politikai tevékenységet nem folytathat, elősegítve ezzel az ülnökök függetlenségét. A sikeres megválasztást követően az ülnököknek bírói esküt kell tenniük. Megválasztásukat követően az ülnököket a bíróság elnöke osztja be a különböző ítélkező tanácsokba, ezen felül pedig évente ülnöki értekezletet tart a bíróság valamennyi ülnöke részére. Az ülnökök munkájukért javadalmazásban részesülnek, amely távolléti díj vagy tiszteletdíj lehet. Annak érdekében, hogy kötelességüket minden befolyástól mentesen tudják teljesíteni, a megválasztott ülnökök a tevékenységükkel kapcsolatosan mentelmi joggal rendelkeznek. Ülnöki tevékenységük miatt, és feladatuk ellátása során közölt tények és vélemények miatt nem vonhatóak felelősségre. 
 

Személyesen és postai úton is lehet jelentkezni

A Somogy Vármegyei Közgyűlés 2023. április 28-án tartandó soron kívüli testületi ülésén választ meg a Kaposvári Törvényszékre 16 fő munkaügyi ügyekben- és 3 fő büntető ügyekben eljáró ülnököt. 
Az ülnökválasztással kapcsolatos tudnivalók megtalálhatók az önkormányzat weboldalán, a www.som-onkorm.hu “Pályázataink, felhívások” menüpont altt. A jelentkezéseket a 4.a., 4.b., vagy 4.c nyomtatványokon - kiválasztva a megfelelőt - lehet benyújtani személyesen vagy postai úton a Somogy Vármegyei Önkormányzati Hivatalhoz

 2023. április 21-én, péntek 12.00 óráig történő beérkezéssel.

 Erre az időpontra a jelentkezéseket mellékleteikkel együtt kell benyújtani (erkölcsi bizonyítvány és az 5. sz. melléklet „Jelölést elfogadó nyilatkozat”). Határidőn túl érkező jelentkezés vagy melléklete nem elfogadható. 
Személyesen az alábbi címen lehet jelentkezni: 7400 Kaposvár, Fő u. 10., hétfőtől péntekig 8.00-12.00 óráig, Fsz. 4. iroda 
Postai úton az alábbi címre várják a jelentkezéseket: 
Somogy Vármegyei Önkormányzat 
7400 Kaposvár, Fő u. 10. 
 

A borítékra kérik ráírni: ÜLNÖKVÁLASZTÁS 2023. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában