A muzsika hangja

2023.03.30. 11:17

Citerázva, furulyázva nyűgözték le a zsűrit

Mozgalmas hétvégét zártak a Zselic Alapfokú Művészeti Iskolások. A tanulók közül három zenei együttes vett részt a Járdányi Pál emlékére rendezett IX. Országos Népzenei Versenyen Szentesen.

Turbéki Bernadett

– A háromévente rendezett versenyt a legrangosabb országos népzenei versenynek tartom. 1996-ban rendezték először, 1999 óta rendszeresen részt veszek a tanítványaimmal – mondta Husi Gyula, népzenész-oktató az Oktatási Hivatal által szervezett tanulmányi versenyről. A Pengettyű citerazenekart nevezte a hétvégi zenei viadalra. Az előkelő 2. helyet szerezték meg kategóriájukban, somogyi és rábaközi dallamokat játszottak. A művészeti iskola másik csoportja, énekesekből, furulyásokból és citerásokból állt össze. A Barkócák az 1. helyet szerezték meg, szennai dallamokkal kápráztatták el a zsűrit. 
– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy budapesti, debreceni, vagy a gödi Búzaszem Iskola műhelyei között megállták a gyerekek a helyüket az országos versenyen – mondta Bajzik Éva, az 1. helyezett Barkócák felkészítője. – Ahány csoport elindult tőlünk a keszthelyi válogatón, mind továbbjutott az országos versenyre. A Zselic Alapfokú Művészeti Iskola húsz növendéke közül a legkisebb versenyző harmadikos volt, legidősebbként a tizedikes korosztály lépett színpadra. 
 

Táncos sikerek Székesfehérváron

Míg a népzenészeik Szentesen, addig a néptáncosaik Székesfehérváron ropták a Mezőföld Virága szólótáncversenyen. A Fejér vármegyei találkozón különdíjakat, és Mezőföld virága díjakat kapott a zselicesek tizenöt táncosa. Közülük többen most vettek részt először szólótánc-versenyen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában