Géniuszok Szombathelyen

2023.03.23. 16:59

Ritka, különleges, értékes műtárgyak Szombathelyen - Magyar Géniusz Vándorkiállítás - fotók

Hogyan kerül egymás mellé egy kiállításon a bronzkori arany diadém a Savaria Múzeum tulajdonából és egy makói hagymástalicska? Erre is választ ad a Magyar Géniusz Vándorkiállítás, amely ötödik állomása a vasi vármegyeszékhely. A hivatalos megnyitó előtt egy héttel rendkívüli tájékoztatóra hívták a szervezők a sajtó képviselőit.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A Kárpát-medence géniuszait, a vidéki muzeális intézmények múzeumaira, tájra, városra jellemző, legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait vonultatja fel a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. A tárlat a Petőfi 200 emlékév keretében, kormányzati támogatásból valósul meg, melyet a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinál és most Kecskemét, Gyula, Debrecen és Győr után egy hónapig (áprilisban) Szombathelyen lesz látható.

Horváth Soma alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: 67 múzeum 154 műtárgyát mutatja be egyszerre a kiállítás. Ha az idén csak egyetlen kiállítást néznénk meg, akkor ez legyen az. - A vidéki múzeumok megerősödését szolgálja az a mintegy 3,5 milliárd forintnyi kormányzati támogatás, amelyet állandó- és időszaki kiállítások megszervezésére, illetve tudományos kutatásokra fordíthattak az intézmények – emlékeztetett Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, aki most a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökeként, a vándorkiállítás főkurátoraként méltatta az összeállítást. Szólt arról is, több vasi műtárgy helyet kapott a tárlaton: a bronzkori arany diadém és II. Rákóczi Ferenc miniatűr arcképe a Smidt Múzeumból, a Szőlő Jövésnek Könyve, a város buzogánya és látképe pedig a kőszegi múzeumból.

Sokszínű, egyedi és megismételhetetlen – mondta Dr. Víg Katalin, a kiállítás főkurátora, aki szerint turisztikai attrakció is egyben ez a tárlat. A megnyitó március 31-én kezdődik az Iseumban, majd négy héten át különböző kísérőrendezvényeket is szerveznek Magyar Géniusz Vándorkiállítás szombathelyi állomására. Mindezek megkoronázására a város emblematikus cukrászdája gesztenyés-áfonyás-csokis költeménybe formálta a diadémet – a kóstoló alapján bizton állíthatjuk: kár lenne kihagyni.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában