Életre kelt az épület

2022.05.19. 11:00

Tárlatok, helytörténeti kincsek az egykori Bogyay-kastélyban

A zalahalápi Bogyay-kastélyban nyílt meg az értéktár, az önkormányzat állandó és időszakos kiállításainak tere.

Tóth B. Zsuzsa

A helytörténeti gyűjtemény összeállításában sokat segítettek a helyi lakosok is

Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A helyi lakosok régi vágya volt, hogy az általuk csak kastélynak nevezett épület megújuljon, szerepet kapjon és megnyissa kapuit. Igaz Sándor alpolgármester találta ki a kiállítás tematikáját, koordinálta a kiállítást megelőző gyűjtést, és egy év alatt felépítette a tárlatokat. Az avatási ünnepségen Bedő Lajos polgármester hangsúlyozta, hogy jelentős összefogás eredménye az épület elkészülte. 

– Az 1700-as évek végén épült kastély később iskolaként, postaként, óvodaként funkcionált, majd magántulajdonba került. Kerámiaműhely és autóbontó működött itt, 2010-ben egyik első feladatomnak tekintettem a visszavásárlást. Négy év alatt fizettük ki a 12 millió forintot, de a felújítás nehezebb volt. Pályázati támogatás nélkül kapott új tetőt az épület, burkoltunk, villamos és vízhálózatot építettünk ki, vizesblokkok készültek. 

– A felújítást követően mostanra Szakonyi Sándor fafaragó és Szöllősi Máté festőművész, egykori helyi iskolaigazgató állandó kiállítása, valamint a rendkívül gazdag helytörténeti gyűjtemény kapott helyet a kastélyban, ahol egyebek mellett időszaki kiállításokat rendezünk a jövőben. Sok feladat van még, például az épület külseje, pincéjének és környezetének felújítása – mondta a polgármester. 

Méltatta a sok helyi és vidéki támogatást, amelynek köszönhetően megújult az épület és létrejött a gyűjtemény. A kiállítás anyaga életünk része, gyermekkorunk egy időszakát, szüleink életét, nagyszüleink munkáját idézi. Kicsit történelem, kicsit retró, érzelmes és elgondolkodtató. 

Hangodi László történész, főmuzeológus az épület és a település múltjáról, a Bogyay családról is beszélt. – A gyűjtemény olyan tiszteletre méltó munkafolyamatok összessége, amely párját ritkítja a Balaton-felvidéken, és biztosak lehetünk benne, hogy a példa jó híre messzire jut. A 12. századtól éltek már itt lakók, nehéz időket élt meg a település a török hódoltság időszakában, a járványok miatt, majd az újjáépítés is megkezdődhetett. A kiállítás bemutatja, hogy milyen eszközöket használtak a múltban itt élők, de kereskedéssel kapcsolatos, lakáskultúra, vallástörténeti vonatkozások tárgyi emlékanyaga is látható, ahogy az egykori iskolai eszközök szintén – mondta Hangodi László. Felhívta a jelenlevők figyelmét Szakonyi Sándor az országban is egyedülálló szobrára, amely Savanyú Jóskát, az utolsó bakonyi betyárt ábrázolja abból a fából készítve, amelynél elfogták egykor. 

Az ünnepségen a szónokok és a kiállítók vágták át a nemzeti színű szalagot, Báder Zoltán és Torma Tamás énekkel működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában