Kultúra

2022.05.19. 19:00

Összművészet, tehetségkutatás és víz - Hatodszor is Kapolcska Fesztivál

Az idei, immár hatodik Kapolcska Fesztivál és egy újdonság, az Eger-víz Patakművészeti Őrség 13 településen projekt kettős sajtótájékoztatóját tartották csütörtökön a falumalomban.

Tóth B. Zsuzsa

Juhász Réka és Dénes furulyával és énekszóval színesítette a sajtótájékoztatót

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Márvány Péter polgármester örömét fejezte ki, hogy az Eger-víz projekt a településről indult és Kapolcs részese lehet annak. – Hatodszor lehetünk házigazdái a Kapolcska programnak, amelyre évről évre több gyermek jelentkezik. Jó érzés látni a tudásvággyal érkező fiatalokat, akik jól érzik magukat nálunk. Igyekszünk mindent megtenni, hogy felhőtlen boldogság legyen számukra az itt töltött egy hét – mondta a polgármester.

Márvány Péter polgármester üdvözölte, hogy a település hatodszor ad helyet a Kapolcska programnak
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Amint azt Márta István fesztivál szervező elmondta, mindkét projekt része a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektnek. – A Kapolcska tehetségkutató- és fejlesztő összművészeti tábor és háromnapos kisfesztivál programja idén is táborral indul június 26-án és július harmadikáig tart. A legfontosabb szempont változatlanul a gyermek és a család, a tehetségkutatás, készségfejlesztés, esélyegyenlőség, közösségi együttlét, minőségi szórakoztatás. A programra várjuk a Bethesda gyermekkórházat is húsz fiatallal. A táborban 11 szekcióban 160 fiatal vesz részt ötven pedagógussal. Idén újdonság a cimbalom szekció, amelyben hat cimbalmon gyakorolhat 12 gyermek. A további szekciókban például hangszeres népzenét, kreatív írást, kamarazenét és improvizációt, mélyvonós klasszikus zenét, dzsessz improvizációt tanulnak. Lesz művészetterápia, kézműves és fotós szekció, levendula játszóház. A kisfesztiválon több zenekar és előadó vesz részt, idei érdekesség, hogy Karácsony János James a gyerekekkel játszik egy mesterkurzus keretében – mondta Márta István.

Pálvölgyi Kristóf a Kapolcska program egyik felfedezettjeként cimbalmozott, majd kalotaszegi legényest járt

Az Eger-víz Patakművészeti Őrség 13 településsel a Balaton északi partján projekt kapcsán Navracsics Tibor kormánybiztos film bejátszásban nyilatkozott. Amint hangsúlyozta, térségfejlesztés, a regionális és kulturális élet szempontjából egyaránt úttörő a kezdeményezés. - Az Eger-patak mentén levő 13 település Nagyvázsonytól Szigligetig döntött úgy, hogy összehangolják a jövőben kulturális és területfejlesztési tevékenységüket, hogy magasabb színvonalú életet teremtsenek a térségben. Összefogva térségfejlesztésben is gondolkodnak, újra élővé tennék a patakot és természeti környezetét a kulturális rehabilitáció mellett, továbbá kulturális fesztiválokat tartanak a víz jegyében. Az EKF 34 millió forinttal támogatja a kezdeményezés elindulását, reményeink szerint innentől évről évre egyre több program és tudományos munka varázsolja újjá a térséget – mondta a kormánybiztos.

Márta István hangsúlyozta a projekt minta értékét és hozzátette, hogy a vízre való figyelem felkeltés mellett a helyi értékek is előtérbe kerülnek. 2022-23 az előkészítés, az egyeztetések ideje, hosszabb távon pedig patak rehabilitáció, az élővilág megtartása és a 32 kilométer hosszú patakkal, befolyó vizekkel kapcsolatos problémák megoldására vonatkozó tervek készítése szerepel a tervek között. Közben a természeti kincs megóvására szintén felhívja a figyelmet a program.

Tárkány Kovács Bálint cimbalomművész a patakparton játszott, miközben forgott a malomkerék
Forrás: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A sajtótájékoztatón a projektekben részt vevő művészek közül Juhász Réka és Dénes, Herencsár Viktória, Oleh Hrynkiv, Tárkány Kovács Bálint, Smuk Tamás, Gersy Lili, Szirtes Edina Mókus közreműködött zenével, énekkel, tánccal, Márta István pedig elindította a malomkereket, amely a csapadékszegény időszak miatt mostanában nem forgott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában