Megújult az emlékház

2022.05.19. 20:00

Balatonfüreden méltón őrzik, ápolják Jókai Mór városi hagyatékát

Életre kel Jókai Mór kora a villájában kialakított emlékházban.

Kovács Erika

A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékház, ahol láthatóak Jókai és felesége használati tárgyai, relikviái

Forrás: Kovács Erika/Napló

Az épület előtt 137 éves császárfa őrzi a régi idők emlékét. Jókai első balatonfüredi látogatása 1857-ben ugyanis emlékezetes volt az író és felesége, Laborfalvy Róza, a kor ünnepelt színésznője számára. A táj szépsége, a fürdőhely hangulata vonzotta a házaspárt, így gyakran jártak Füredre. 

Tíz év múlva megvásárolták a telket, amelyen ma az emlékmúzeumként működő villa áll. A kora eklektikus stílusban épült nyaraló teraszáról a Balaton és Tihany tárult a lakók elé. 

Jókai több regényt írt itt, így Az arany ember és a Fekete gyémántok címűt. Felesége halála után, 1889 elején eladta a villát Michelini János veszprémi gabonakereskedőnek. 

A Jókay család 1908-ban visszavásárolta a nyaralót. 1954-ben, az író halálának 50. évfordulójára az épületben megnyitották az ország egyetlen Jókai-emlékmúzeumát. 

1992-től minden év májusában, az író halálának évfordulóján, a Jókai-napokon emlékeznek rá tisztelői. A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékház, ahol láthatók Jókai és felesége használati tárgyai, relikviái. A korhűen berendezett konyhában mintha most készítené el Laborfalvy Róza a híres bablevest, az író egyik kedvencét, amit minden évben, a Jókai-napokon sokan megfőznek a Koloska-völgyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában