Megidézték a reformkort Balatonfüreden

2022.09.24. 20:00

Hétvége a történelem és az elegancia jegyében

Kontrát Károly országgyűlési képviselő a Romantikus Reformkor Fesztivál szombati megnyitóján gyönyörű helynek, Magyarország csodálatos városának nevezte Balatonfüredet, ahol egy szép kort idézett meg a történelmi rendezvény a hétvégén. A Kisfaludy Színpadon tartott megnyitó elegáns mozzanatát adta a helyi Reformkori Hagyományőrzők Társasága, mely korabeli viseletben, palotással és keringővel nyűgözte le a közönséget. Este átadták az Európai Virágos Városok és Falvak díjait.

Kovács Erika

Életre kel a reformkor Balatonfüreden ezen a hétvégén

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Mindenki szívesen emlékezik a reformkorra, melynek kiemelkedő helyszíne volt Balatonfüred - vélekedett Böröcz István, a helyi Turisztikai Egyesület elnöke, aki méltatta a hagyományőrző fesztivált. Közölte, 1825-től 1848-ig tartott a reformkor hazánkban, melynek köszönhető a polgári Magyarország, illetve a felzárkózás Európához. Megteremtette a gazdasági erőt, az érdekegyesítést, rendezte a jobbágykérdést. Ezekhez a törekvésekhez a nemesség önként csatlakozott. A reformkor jelentős fejlődést hozott az országnak, illetve Balatonfürednek. Utóbbi arculatát, gondolkodását az említett időszak meghatározta, és ezt a hangulatot idézi fel a Romantikus Reformkor Fesztivál.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő a Romantikus Reformkor Fesztivál szombati megnyitóján gyönyörű helynek, Magyarország csodálatos városának nevezte Balatonfüredet
Fotós: Képviselői iroda/Gáspár Ákos

A megnyitón Rüdiger Kirsten, az Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaság elnöke is méltatta a történelmi rendezvényt és köszöntötte a megjelenteket.
A fesztivál pompás és leglátványosabb eseménye volt, amikor korhű viseletben vonult végig a díszes menet, benne mások mellett a helyi Reformkori Hagyományőrzők Társasága, mely a Szent István térről indult el a város koncert-fúvószenekara kíséretében szombaton 11 órakor. A gyönyörű menethez csatlakoztak idén az Entente Florale Europe (Európai Virágos Városok és Falvak versenye) delegációi és a győri Barocco Egyesület tagjai is. Az Entente Florale Europe résztvevői a Vitorlás téren lévő igényes pavilonokban külön bemutatkoztak.

Videónk a veol.hu Youtube-csatornáján is látható >>
A díjkiosztót ebben az évben hazánkban, illetve Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben rendezték meg szombaton este, melyre hat ország 250 képviselője érkezett. Jöttek delegációk Ausztria, Belgium, Csehország, Németország és Írország egy-egy településéről. Hazánkat Székesfehérvár, Orfű és Veresegyház képviselte. Arany minősítést kapott Székesfehérvár és Orfű, különdíjat pedig az említett megyeszékhely és Veresegyház. Az est háziasszonya Kéri Kitty színésznő, a balatonfüredi Kisfaludy Színház igazgatója volt.

Fotós: Kis Virág

Hári Lenke alpolgármester köszöntőjében megtisztelőnek nevezte, hogy Balatonfüreden rendezik meg a rangos európai eseményt. Külön kiemelte a virágokat, melyek elvezetik az embert a csendhez, a szeretethez, melyre napjainkban különösen nagy szükség van. Az esten nagy siker kíséretében szép műsort adott a Balatonfüred Néptáncegyüttes. 
A reformkori rendezvény rendkívül gazdag programsorozatot kínált hétvégén. Népi és iparművészeti vásárral kezdődött meg a Tagore sétányon, majd helytörténeti vetélkedőt szerveztek helyi diákokkal a Kisfaludy Galériában. 

Szerepelt a programok között egyebek mellett a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Egyesületének viselettörténeti és ruhaszalon-bemutatója, a Magyar Állami Népi Együttes műsora. Volt versmondó verseny, és részt lehetett venni kosztümös városnéző sétán és a Jókain egy kellemes sétahajózáson is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában