Közélet

Medvegyev nem kertel: ha kell, akkor atomcsapással védi meg az érdekeit Oroszország

Az orosz biztonsági tanács alelnöke figyelmezteti a nyugati országokat, hogy Oroszországnak van a világon a legnagyobb nukleáris arzenálja, amelyet kész bevetni, ha bárki fenyegeti az érdekeit. Az egykori orosz elnök szerint a NATO ahhoz túlságosan fél egy atomháborútól, hogy bármit tegyen, ha Moszkva nukleáris csapást hajtana végre Ukrajnában.

Vlagyimir Putyin elnök elődje és az orosz biztonsági tanács alelnöke kedden felvázolta az Ukrajna elleni nukleáris csapás forgatókönyvét. Szerinte az USA vezette túlságosan retteg a nukleáris apokalipszistől ahhoz, hogy beleálljon egy atomfegyverekkel vívott konfliktusba – írta meg a Reuters. Dmitrij Medvegyev kijelentette, hogy országának minden joga megvan ahhoz, hogy nukleáris fegyverekkel védje meg magát és az érdekeit, ha azokat bárki is fenyegetné.

Fotó: Yekaterina  Shtukina / AFP

Ez természetesen nem blöff 

– jelentette ki Medvegyev.

Oroszország a második világháború óta először rendelt el mozgósítást a múlt héten. Putyin azóta támogatta Ukrajna egy részének annektálását, és hangsúlyozta, hogy kész lenne nukleáris fegyvereket is bevetni, hogy megvédje országa régi és új határait.

Magángépeken, vagyonokért menekülnek az oroszok a sorozás elől

Új üzletág alakult ki Oroszországban: a vagyonos fiatalokat magángépeken menekítik a sorozás elől. Óriásit kaszálnak rajtuk az utazási irodák.

Az 57 éves Medvegyev valamikor reformernek számított az orosz politikai életben. Egykor kész volt együttműködni még az Egyesült Államokkal is, és elindította az ország liberalizálását. Az elmúlt hónapokban viszont teljesen megváltozott, és Vlagyimir Putyin körének egyik legagresszívebb szószólójává vált

Medvegyev az ukrajnai háború kirobbanása óta többször is beszélt a nukleáris hadviselés lehetőségéről.

Senki sem tudja, hogy mi lenne, ha Oroszország ténylegesen ledobná az atomot. A világon eddig két atomcsapás történt, mind a kettőt az Egyesült Államok hajtotta végre 1945-ben Japán ellen. Akkor nem alakulhatott ki atomháború, mivel egyedül az USA-nak volt nukleáris fegyvere.

Fotó: Yekaterina Shtukina

Washington egyelőre nem részletezte, hogy mit tenne, ha Putyin végül tényleg megnyomná a piros gombot. Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, Jake Sullivan vasárnap kijelentette, hogy az Egyesült Államok határozottan fog reagálni, ha az oroszok atomot vetnének be. Sullivan emlékeztette Moszkvát, hogy egy atomháború katasztrofális következményekkel járna.

A világ nukleáris fegyvereinek nagyjából 90 százalékát Oroszország és az Egyesült Államok birtokolja. 

Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint az oroszoknak 5977, az USA-nak pedig 5428 robbanófej van a birtokában. Kínának 350, Franciaországnak 290, a briteknek pedig 225 atomfegyverük van.

Medvegyev a fenyegetéseit azután intézte a világhoz, hogy Moszkva egy Portugália-nagyságú terület annektálására készül Ukrajna megszállt részén. Az elfoglalt régiókban 27-én zárulnak az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazások, amelyeket Ukrajna és a nyugati országok illegálisnak minősítenek.

Diplomaták szerint Oroszország nukleáris fenyegetései azt a célt szolgálják, hogy elriasszák a nyugati országokat Ukrajna további támogatásától.

 

atom háború Ukrajna Oroszország Medvegyev atomcsapás fegyver nukleáris
Kapcsolódó cikkek