A BL-álmok vége: a Ferencváros kikapott odahaza a Qarabagtól

Vágólapra másolva!
2022.08.09. 19:50
A Ferencvárosi hazai pályán 3–1-re kikapott az azeri Qarabagtól a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik körének visszavágóján, így kiesett a sorozatból. A magyar bajnok az Európa-ligába-jutásért folytatja.
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók:, Árvai Károly, Török Attila)
A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók:, Árvai Károly, Török Attila)

 

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

FERENCVÁROS–QARABAG (AZERI) 1–3 (0–1)
Budapest, Groupama Aréna, 18 875 néző. Vezette: Del Cerro Grande (spanyol)
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka, Kovacevic (Knoester, 51.), Thelander, Civic (Pászka, 84.) – Esiti (Vécsei, 51.), Laidouni – Zachariassen, Nguen (Marquinhos, 84.), A. Traoré – Boli (R. Mmaee, 61.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
QARABAG: Mahammadaliyev – Vesovics, Mustafazade, B. Hüseynov, Bayramov – Qarayev (Romao, 86.), Jankovics (Richard Almeida, 58.) – Kady – Sheydayev, Wadji (Owusu, 82.), Zoubir (Leandro Andrade, 86.). Vezetőedző: Qurban Qurbanov
Gólszerző: A. Traoré (85.), ill. Zoubir (7.), Wadji (54., 78.)
Továbbjutott: a Qarabag, 4–2-es összesítéssel

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Noha minden jegy elkelt, kevesebben látogat(hat)tak ki a Groupama Arénába a Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtezős párharc visszavágójára, mint három héttel ezelőtt a Slovan Bratislava elleni selejtezőre. Ennek oka természetesen nem az volt, hogy gyérebb lett volna az érdeklődés a magyar bajnok szereplése iránt, s a jegytulajdonosok a párharc döntetlennel végződő első felvonását látva távolmaradásukkal akartak üzenni, hanem az UEFA szólt közbe. Péntek esti határozatának eredményeként ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség részleges szektorbezárással sújtotta az FTC-t, így a kapu mögötti B1-es szektor nem fanatikus szurkolókkal, hanem különböző, az UEFA és a klub által kifeszített molinókkal és táblákkal telt meg.

A hangulatra így sem lehetett panasz, már a bemelegítésnél dübörgött a Fradi-tábor hangja, az öltözőfolyosóról kifutó kezdőjátékosok tapssal viszonozták a buzdítást.

S ha már kezdőcsapatok! Sztanyiszlav Csercseszov kényszerből változtatott a belső védő posztján a Bakiban rendezett összecsapáshoz képest: az 57. percben sérülés miatt lecserélt Samy Mmaee nem tudta vállalni a játékot, míg a 68. percben a pályát hasonló okból elhagyó Mats Knoestert a cserék közé nevezte az oszét mester. A helyükre beállított Adnan Kovacevic és Rasmus Thelander ugyan játszott már együtt, de akkor háromvédős rendszerben futballoztak, ezúttal pedig ők ketten alkották a hátsó sor tengelyét. A túloldalon Qurban Qurbanov vezetőedző több váratlan húzással élt, az eltiltását letöltő Richard Almeida nem kezdett, ahogyan Filip Ozobic és a párharc első felvonásán az egyenlítő gólt szerző Kwabena Owusu sem, legeredményesebb játékosát, a BL-selejtezők során négygólos Kadyt azonban csatasorba állította.

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A felfokozott hangulatban várt találkozó szörnyen indult: bár a Ferencváros végezhette el a kezdőrúgást, ötvennégy másodperc sem telt el, labdaszerzést követően máris óriási gólhelyzetet dolgozott ki az azeri csapat. Tehát, amint az várható volt, egyből offenzívába lendült, ami nem meglepő annak tükrében, hogy a gyors támadásvezetés a fő erénye. A hetedik percben Adnan Kovacevic elszámította a labda ívét, s bár akkor még becsúszva tisztázott a ziccerben kilépő Ibrahima Wadji elől, érthetetlen módon eladta a labdát, a kontrát pedig könyörtelenül belőtte a Qarabag (0–1).

A kapott gól után valamelyest felbátorodtak a zöld-fehérek, a kilencedik percben Shahrudin Mahammadaliyev kapus óriásit védett Adama Traoré megpattanó lövésénél, majd két percre rá Kristoffer Zachariassen fejesét hárította könnyűszerrel. Némi zavart lehetett érezni a vendégek védőin – ám sajnos közel sem akkorát, mint a Fradi hátsó során, amely hajmeresztő hibákat követett el, nem tudott mit kezdeni a mögé belőtt labdákkal. Csercseszov heves karmozdulatokkal jelezte elégedetlenségét, a levegőben hadonászva próbálta felrázni a tompa társaságot.

Bár sok kreativitás nem szorult a Fradi játékába, Tokmac Nguen ziccerbe került, de a kapusba lőtte a labdát – jellemző, hogy az azeriek rögvest kontrát vezettek, a mindvégig bizonytalan Rasmus Thelander csak sárga lap árán tudta megállítani Kadyt. A vendégek ezután egy-két veszélyes helyzettel és szimulálással bőszítették fel a hazai játékosokat, a Qarabag minden hájjal megkent labdarúgói rendre megragadták a lehetőséget a fetrengésre, időhúzásra. Beszédes, hogy a Fradi-tábor Dibusz Dénes nevét skandálta a 44. percben, amiért kétszer is bravúrral hárított, meccsben tartva csapatát.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

Azt csak sejteni lehet, hogy a zöld-fehérek játékosai milyen fejmosást kaptak a szünetben Csercseszovtól, ám annyi biztos, hogy a fordulás után is hibát hibára halmoztak hátul. Kovacevic három perc alatt négyszer adta el a labdát, a tréner nem is habozott, lecserélte, s a helyére beküldte a két napja edzésben lévő Mats Knoestert (Anderson Esiti sérülés miatt jött le). Sajnos az eddig rendkívül jó teljesítménnyel kirukkoló holland bekk sem állt ezúttal a helyzet magaslatán, percekkel beállását követően nem mert belemenni egy fejpárbajba, majd a jobb oldalon vezetett támadás után Ibrahima Wadji megelőzte, és a kapuba lőtte a labdát. Ezen a szinten bántóan látszott, mennyire hiányzik az olyan kaliberű középhátvéd a csapatból, mint a nyáron a francia élvonalba szerződő Miha Blazic.

A Ferencvárosnak két gólra volt szüksége a hosszabbítás kiharcolásához. Az első óra láttán jó játékot aligha várhatott bárki is a zöld-fehérektől, de néhány villanásban azért lehetett reménykedni. Kockáztatni kellett, ezért április 16. után először pályára lépett a váratlan megoldásokra képes Ryan Mmaee. Ám hiába változtatott a vezetőedző, a Fradi továbbra sem találta a helyzetteremtés módját – riválisa annál inkább. Centiken múlt, hogy a magyar bajnok még nagyobb hátrányba kerüljön, szerencsére Dibuszt kisegítette a léc Wadji fejesénél.

Az utolsó húsz percben némileg visszavett a tempóból az azeri gárda, a Fradi azonban ezzel sem tudott élni. A Slovan elleni hazai összecsapáshoz hasonlóan ezúttal sem tudta a széleken megbontani ellenfele – sebezhetőnek tűnő – védelmét, a jobbszárnyon különösen kevés elfutása volt, ha pedig ígéretes lehetőséget dolgozhatott volna ki, túlkombinálta a játékot, döntő pillanatokban rossz megoldásokat választva. Nem úgy a túloldalon, ahol Ibrahima Wadji az újabb lehetőségét már nem puskázta el, s második góljával eldöntötte a párharc kimenetelét – Adama Traoré hiába szépített a hajrában, csak kozmetikázni tudott a végeredményen.

GÓLVIDEÓK ITT!

A Qarabag a játék minden elemében a Ferencváros fölé kerekedett, s nem is lehet kérdéses, hogy a jobb, erősebb csapat jutott tovább, s játszhat a cseh bajnok Plzennel a Bajnokok Ligájába kerülésért. A zöld-fehéreknek be kell érniük azzal, hogy az Európa-liga csoportköréért vívhatnak kétmérkőzéses párharcot.

Olybá tűnik, a legrangosabb európai kupasorozat egyelőre nem az ő szintjük, de ha kiharcolják a főtáblás szereplést az El-ben, megsüvegelendő eredményt érnek el. 1–3

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik