Válogatott: 50 év után juthatunk újra európai tornán a négy legjobb közé

Vágólapra másolva!
2022.09.26. 13:57
null
Marco Rossi (balról a második) és a magyar válogatott hétfőn visszavághat az olaszoknak a Cesenában elszenvedett vereségért (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó Nemzetek Ligája 2022–2023-as kiírásának záró csoportmérkőzésén az A-liga 3. csoportjában ma este 20.45-től a Puskás Arénában a tavalyi Európa-bajnok Olaszországot fogadja a magyar válogatott. Ha Marco Rossi csapata legalább egy pontot szerez, megnyeri kvartettjét és bejut az NL jövő júniusi négyes döntőjébe. Hasonlóra legutóbb 50 éve volt példa, akkor Illovszky Rudolf legénysége az Európa-bajnokság elődöntőjéig jutott. Az itáliaiaknál 12 játékos van itt az Eb-aranyérmes keretből.  

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A NEMZETEK LIGÁJA 6. FORDULÓJA ELÉ

♦ Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2018 őszén indította el a Nemzetek Ligáját (NL), amelynek ez a harmadik kiírása, és a magyar válogatott most először szerepel a legfelső osztályban, az A-ligában. Az első kiírásnak még a C-, a másodiknak a B-liga tagjaként vágott neki. Most az A-ligában 10 ponttal vezeti a csoportját, az összesített NL-mérlege pedig 9 győzelem, 4 döntetlen és 4 vereség, 24–13-as gólkülönbség, ráadásul a legutóbbi két meccsét kapott gól nélkül hozta le. Már az első, 2018. szeptemberi, finnek elleni találkozótól (0–1) fogva Marco Rossi a szövetségi kapitányunk. Itthon 5 diadal, 2 iksz és csupán 1 vereség – 2020. szeptember 6-án 2–3 az akkor még Sztanyiszlav Csercseszov által irányított orosz válogatott ellen – a magyar válogatott mérlege a Nemzetek Ligájában.

♦ A magyar csapat az egyetlen válogatott a mezőnyben, amely a C-ligából indulva jelenleg az A-ligában szerepel, sőt, egy döntetlennel meg is nyerheti a csoportját a legfelső divízióban. Ugyanakkor az olaszoktól elszenvedett vereség esetén sem végezhet hátrébb a második helynél, és ennek köszönhetően biztosan kiemelt lesz a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolásánál. Ráadásul az is biztos, hogy az NL következő kiírásában is az A-ligában szerepelhet a magyar válogatott.

♦ Ha Marco Rossi csapata a 3. csoport első helyezettjeként bejut a Nemzetek Ligájában a legjobb négy közé, olyan tettet visz véghez, amelyhez hasonlóra legutóbb 1972-ben volt példa. Akkor Illovszky Rudolf együttese az Európa-bajnokság négyes döntőjében szerepelt, amelyben negyedik lett.

♦ Nemzetközi tornán legutóbb 2020-ban, az NL B-ligájában nyerte meg csoportját Magyarország, előtte a 2016-os franciaországi Eb-n lett csoportgyőztes, Izlandot, Portugáliát és Ausztriát megelőzve. A selejtezőket tekintve 1985-ben a mexikói világbajnokság előtt végzett kvartettje élén, többek között az akkor kétszeres vb-ezüstérmes Hollandia előtt. Továbbjutást jelentő második helyezést 1997-ben ért el a vb-csoportjában, ám ezt követően a pótselejtezőt elbukta Jugoszláviával szemben.

A négyszeres világbajnok olasz válogatott kezdettől fogva a Nemzetek Ligája A-divíziójában játszik. Az első kiírásban a portugál és a lengyel válogatottal került egy csoportba és 6 pontjával (1 diadal, 2 iksz, 1 vereség) Cristiano Ronaldóék mögött a második helyen zárt, az összesített rangsorban pedig a 8. helyen végzett. A második sorozatban a holland, a bosnyák és a lengyel nemzeti együttessel szerepelt egy kvartettben és veretlenül (3 győzelem, 3 döntetlen) megnyerte a csoportot, így rész vehetett az NL tavaly októberi négyes döntőjében, amelyet ráadásul hazai pályán játszhatott. A milánói elődöntőben 2–1-re kikapott Spanyolországtól, majd a bronzmeccsen 2–1-re legyőzte Belgiumot, így a harmadik helyet csípte meg.

♦ A júniusban indult harmadik kiírásban a 2021-ben Európa-bajnoki címet nyerő, ám az idei világbajnokságra kvalifikálni nem tudó Olaszország megfiatalított csapattal egy Németország elleni 1–1-gyel kezdett Bolognában. Ezt követően Cesenában 2–1-re legyőzte a mieinket, majd zárt kapus meccsen gól nélküli döntetlent ért el Wolverhamptonban Anglia ellen. A második kör nyitányaként – még mindig júniusban – Mönchengladbachban úgy kapott ki 5–2-re, hogy a németek már 5–0-ra vezettek. Múlt pénteken este Milánóban Giacomo Raspadori lövésével 1–0-ra verte meg Angliát, így 2 győzelemmel, 2 döntetlennel és 1 vereséggel, 8 ponttal a második helyről várja az utolsó fordulót, és hátrább már biztosan nem csúszhat. Ha pedig Roberto Mancini együttese Budapesten nyerni tud, akkor csoportelsőként 2020 után sorozatban másodszor jut be az NL négyes döntőjébe.

A Nemzetek Ligájában eddig összesen 17 mérkőzést vívtak az olaszok, az egyenlegük 7 győzelem, 7 döntetlen, 3 vereség. Idegenben kétszer veszítettek, 2018 szeptemberében Portugáliában 1–0-ra, majd idén júniusban Németországban 5–2-re.

A-LIGA, 3. CSOPORT, 6. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG
PUSKÁS ARÉNA, 20.45 (Tv: M4 Sport)


♦ Olaszország a magyar válogatott ötödik leggyakoribb ellenfele. Eddig 35-ször találkoztunk, az örökmérleg 9 magyar győzelem, 9 döntetlen, 17 olasz siker, tétmeccseken 3–6–10.

♦ A párharc története hullámzó, mert mindkét válogatottnak volt már több évtizedes veretlenségi sorozata a másikkal szemben. 1910-től 1925-ig a magyar csapat négyszer nyert, kétszer ikszelt, a következő diadalra azonban egészen 1952-ig kellett várni – közben öt döntetlen mellett 11-szer győzött az itáliai együttes. Az Aranycsapat helsinki olimpián elért 3:0-s sikerét követő négy találkozóból viszont hármat a mieink nyertek meg, míg egy döntetlennel zárult. 1965-től több mint 40 éves szünet – öt olasz diadal és két iksz – után, 2007-ben, a két csapat máig utolsó budapesti találkozóján jött össze az újabb magyar siker. Várhidi Péter szövetségi kapitány együttese Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert egy-egy góljával úgy nyert 3–1-re, hogy Fabio Cannavaróék akkor aktuális világbajnokként érkeztek a Puskás Ferenc Stadionba.



Magyarországon összesen 15-ször találkoztunk az olaszokkal, és a mérleg teljesen kiegyenlített: 5 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség. Valamennyi alkalommal Budapesten rendezték a találkozót, de öt különböző stadionban: a Millenárison, a Megyeri úton, a Hungária úton – akkor még így hívták –, az Üllői úton, valamint a Puskás Ferenc Stadionban, korábbi nevén a Népstadionban. Utóbbi helyszínen hatszor csaptak össze a felek, a mérleg 3–2–1 ide.

Tétre menő találkozón legutóbb 1955. november 27-én a Népstadionban rendezett Európa-kupa-találkozón győzött a magyar válogatott, a 2:0-s mérkőzés góljait Puskás Ferenc és Tóth II József szerezte.

A legnagyobb különbségű magyar siker 1924 áprilisában, az MTK stadionjában jött össze, amikor többek között Molnár György klasszikus mesterhármasával 7:1-re megvertük a taljánokat, akiknek máig ez történetük legnagyobb veresége. Molnár egyébként négy találattal – Puskás Ferenccel és Sárosi Györggyel holtversenyben – a párharc magyar gólkirálya is.

♦ Az Európa-bajnoki címvédő, a világranglistán 7. Olaszország keretének értékét 655.5 millió euróra becsüli a Transfermarkt, ez az angoloké és a németeké mögött csak a harmadik legnagyobb a csoportban, de így is hétszerese a FIFA rangsorában 37. magyar válogatotténak, amelyet 93.45 millió euróra becsül a mértékadó átigazolási portál. Az olaszoknál 70 millió euróval az Inter középső középpályása, Nicolo Barella a legértékesebb játékos, a mieinknél továbbra is az RB Leipzigben futballozó Szoboszlai Dominik (28 millió euró).

Marco Rossinak ez lesz a 47. mérkőzése a magyar nemzeti együttes élén, a lipcsei találkozóval előzte meg a kapitányi örökranglistán Bicskei Bertalant, és most már egyedül áll a negyedik helyen. Az olasz szakvezetőnek 9 döntetlen és 15 vereség mellett a lipcsei volt a 22. győzelme a magyar válogatottal, ezzel szintén negyedik, és már csak két diadallal marad el Mészöly Kálmántól (24).

♦ A válogatottól a mai mérkőzéssel való visszavonulását bejelentő csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez lesz a 86. fellépése nemzeti színekben, ezzel az örökranglistán lehagyja Puskás Ferencet (85), beéri Grosics Gyulát és feljön a hetedik helyre.

Marco Rossi együtteséből a három középső védő, Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila játszotta végig mind az öt NL-meccsünket, az olasz csapatból egyedül a kapus Gianluigi Donnarumma.

♦ A magyar csapatból Fiola Attila ötvenedszer léphet pályára nemzeti színekben. Először még paksi játékosként Dárdai Pál hívta be, és 2014 októberében a Feröer ellen 1–0-ra megnyert idegenbeli Eb-selejtezőn a szünetben állt be. A válogatottban kétszer talált be az ellenfeleknek, a franciáknak a tavalyi Európa-bajnokságon a Puskás Arénában lőtt gólja örökre emlékezetes marad.

♦ Az olasz válogatottat némileg átalakította Roberto Mancini szövetségi kapitány, hiszen a júniusban Cesenában ellenünk pályára küldött tizenegyből csak négyen maradtak a kezdőben a múlt pénteki Anglia elleni mérkőzésre (1–0), a kapus Donnarumma, a középpályán Barella és Bryan Cristante, elöl pedig Raspadori, míg a mieink ellen kezdő támadó, Wilfried Gnonto ezúttal csak csereként szállt be.

♦ A squadra azzurrában 25 labdarúgó kapott játéklehetőséget a tavalyi Európa-bajnokságon, az aranyérmes játékosok közül 11 szerepel most is a keretben. Az akkor egyetlen percet sem védő harmadik számú kapus, Alex Meret szintén eljött Budapestre, sérülés miatt hiányzik viszont a Lazio 55 válogatott fellépésén 15 gólt elérő támadója, Ciro Immobile.

Roberto Mancininek ez lesz az 55. mérkőzése az olasz válogatott kispadján, a mérlege 35 győzelem, 13 döntetlen és 6 vereség, utóbbiakból viszont hármat az idén szenvedett el, sorrendben Észak-Macedónia (0–1), Argentína (0–3) és Németország (2–5) ellen.

Mancini játékosként egyszer szerepelt a magyar válogatott ellen: végig a pályán volt, amikor az olaszok az 1992-es Európa-bajnokság selejtezőjében 1991 májusában Salernóban 3–1-re legyőzték Mészöly Kálmán együttesét. Ezenkívül a Sampdoriában mindkétszer játszott 1992 őszén, amikor a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Serie A győztese a kispesti 1–2 után a genovai 3–1-es sikerrel tette biztossá helyét a csoportkörben. 1993 és 1995 között a Sampdoriánál Rossival csapattársak voltak,1994-ben megnyerték az Olasz Kupát.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Dibusz Dénes
(Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Szappanos Péter (Budapest Honvéd FC)
Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (LASK – Ausztria), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Mocsi Attila (ZTE FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Fenerbahçe – Törökország)
Középpályások: Baráth Péter (DVSC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Nagy Ádám (AC Pisa – Olaszország), Nego Loic (Mol Fehérvár FC), Schäfer András (FC Union Berlin – Németország), Styles Callum (Millwall FC – Anglia) , Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)
Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Szalai Ádám (FC Basel – Svájc), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig – Németország), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Varga Kevin (Hatayspor – Törökország)

AZ OLASZ VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Gianluigi Donnarumma
(Paris Saint-Germain), Alex Meret (Napoli), Ivan Provedel (Lazio), Guglielmo Vicario (Empoli)
Védők: Francesco Acerbi (Internazionale), Alessandro Bastoni (Internazionale), Leonardo Bonucci (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Federico Dimarco (Internazionale), Emerson Palmieri (West Ham United), Federico Gatti (Juventus), Luiz Felipe (Real Betis), Pasquale Mazzocchi (Salernitana), Rafael Toloi (Atalanta)
Középpályások: Nicolo Barella (Internazionale), Bryan Cristante (Roma), Jorginho (Chelsea), Lorenzo Pellegrini (Roma), Tommaso Pobega (Milan), Sandro Tonali (Milan)
Támadók: Matteo Cancellieri (Lazio), Wilfried Gnonto (Leeds United), Vincenzo Grifo (Freiburg), Matteo Politano (Napoli), Giacomo Raspadori (Napoli), Gianluca Scamacca (West Ham United), Alessio Zerbin (Napoli)
Az Európa-bajnok játékosokat dőlt betűvel jeleztük.

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA, 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4.:
MAGYARORSZÁG–Anglia 1–0
Június 7.: Olaszország–MAGYARORSZÁG 2–1
Június 11.: MAGYARORSZÁG–Németország 1–1
Június 14.: Anglia–MAGYARORSZÁG 0–4
Szeptember 23.:
Németország–MAGYARORSZÁG 0–1
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 5 3 1 1 8–3 5 10
2. Olaszország 5 2 2 1 6–7 –1 8
3. Németország 5 1 3 1 8–6 2 6
4. Anglia5231–7–62
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik