Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezek a lakossági tűzifagyűjtés szabályai

A fűtési időszakban is sokan vásárolnak tűzifát az erdészetektől. Ám jó tudni, hogy a lakosság is gyűjthet kedvező áron faanyagot, ám ennek szigorú feltételei vannak. Most a lakossági tűzifagyűjtés szabályainak jártunk utána.

Kevesen tudják, de a tűzifa gyűjtése egy névre szóló engedély alapján történhet, amit előzőleg az erdészet állít ki. Fontos, hogy tűzifát csak magánszemély gyűjthet, amit saját maga darabol vagy rakásol, aztán ezt követően megvásárol. Tűzifát gyűjteni csak az erdész által kijelölt területen lehet. Nézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban: 

1. A jelentkezés sorrendjében

Nem minden erdőgazdálkodó teszi lehetővé a gyűjtést, ezért mielőtt útnak indulnánk, érdeklődjünk a területileg illetékes erdészetnél, hol van a lakóhelyünk közelében alkalmas terület. Érdemes időben jelezni az igényt, ugyanis előfordulhat, hogy a gyűjtés lehetősége jelentkezési sorrendben zajlik.

2. Csak a kijelölt területen

Az erdészetek maguk határozzák meg, hol biztosítanak lehetőséget a lakossági tűzifagyűjtésre, ezekről az erdészet honlapján vagy a szakszemélyzetnél lehet érdeklődni. A kijelölt területeken jellemzően a fakitermelés után visszamaradt faanyagot lehet gyűjteni. A helyi adottságoknak megfelelően akác, nyár, fenyő, egyéb lombos fafajok közül válogathatunk.

3. Félmilliós bírságra számíthat

Kizárólag a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni, álló fát nem dönthetünk ki, valamint élő fáról, cserjéről gallyat, díszítő lombot levágni, mohát gyűjteni tilos. Aki ezt a szabályt megszegi, a gyűjtött mennyiségtől függően 50 és 500 ezer forint közötti erdővédelmi bírságra számíthat.

4. Jogosítvány a motorfűrészhez

Számoljunk azzal, hogy a gyűjtött faanyagot magunknak kell feldarabolnunk a helyszínen. Ehhez kéziszerszámokat, kézifűrészt, fejszét, motorfűrészt is használhatunk. Ez utóbbit csak akkor, ha a munkát végző rendelkezik a gépkezeléshez szükséges érvényes jogosítvánnyal.

5. Rendezzük kupacokba

A gyűjtés során az ágfát mérhető kupacokba, úgynevezett sarangokba kell rendezni az erdészet által kijelölt helyen, melynek mennyiségi és minőségi ellenőrzését a kerületvezető erdész végzi.

6. Megéri az árát

Az ár megállapítása területrészenként eltérő lehet, ami függ például a terepadottságtól, fafajtól és a rönkök, ágak vastagságától, de így akár 50 százalékkal olcsóbban is hozzájuthatunk a tüzelőhöz.

7. Megússzuk a papírozást

Csak a NÉBIH által kiadott formátumú szállítójeggyel szállíthatunk tűzifát. Könnyebb helyzetben vagyunk, ha kisebb mennyiségű, legfeljebb 20 kilogramm tömegű fára van szükségünk, ilyen esetben a kiállított számla szállítójegynek minősül, tehát külön szállítójegyet nem kell kiállítani.

8. Névre szól az engedély

Tűzifát csak magánszemély gyűjthet, évente legfeljebb 20 m3 mennyiségben. Az ehhez szükséges engedélyt az erdészettől kell beszereznünk, de figyeljünk arra, hogy ez meghatározott ideig érvényes, a határidő lejárta után a gyűjtés nem lehetséges.

9. Életet adó holtfa

A gyűjthető mennyiséget az erdőgazdálkodó szabályozza. Az erdő egészséges működéséhez ugyanis szükséges a holtfa, ezért az egyes erdőrészletekben megfelelő mennyiségű földön fekvő, úgynevezett holtfát kell visszahagyni a gyűjtés során.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss