Aljas húzással juthatnak tisztességtelen előnyhöz a spanyolok a foci-vb-n

World Cup 2022 - Spain - Germany Sports soccer WM National team Horizontal
27 November 2022, Qatar, Al-Khor: Soccer: World Cup, Spain - Germany, preliminary round, Group E, Matchday 2, al-Bayt Stadium, Spain's coach Luis Enrique (l) high-fives Spain's Ferrán Torres (r) after substitution. Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A spanyol labdarúgó-válogatott jelenleg 4 ponttal és 8-1-es gólkülönbséggel vezeti az E csoportot a katari világbajnokságon. Luis Enrique együttese az utolsó csoportmeccsét Japán ellen játssza, és ha kikap, azzal meglepő módon hatalmas előnyt szerezhet magának a folytatásban.
Vágólapra másolva!

A spanyolok megtehetik azt, hogy taktikáznak az utolsó meccsen Japán ellen. Ha Luis Enrique együttese kikapna, azzal maga elé engedné ázsiai ellenfelét, amely így 6 pontos lenne, a spanyoloknak maradna a 4 pont.

Ebben az esetben a németek kiesnének, mert hiába vernék meg Costa Ricát, ugyanúgy 4 pontosok lennének, mint a spanyolok, de valószínűleg rosszabb lenne a gólkülönbségük

(ahhoz, hogy ez változzon, a spanyoloknak nagyon ki kellene kapniuk Japántól, a németeknek pedig nagyon meg kellene verniük Costa Ricát).

Így áll most az E csoport két forduló után, a németek jelenleg tökutolsók:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Japán 3 2 1 0 4-3 1 6
GY
V
GY
2.
Németország 3 1 1 1 6-5 1 4
V
D
GY
3.
Spanyolország 3 1 1 1 9-3 6 4
GY
D
V
4.
Costa Rica 3 1 2 0 3-11 -8 3
V
GY
V

A spanyol válogatott akkor fázna rá erre a taktikára, ha Costa Rica meglepetésre megverné Hansi Flick együttesét. Amennyiben mindkét sztárcsapat, a német és a spanyol is kikapna, akkor Japán és Costa Rica 6-6 ponttal továbbjutna, a spanyolok maradnának 4, míg a németek 1 pontosok. Erre kevés az esély, bár láttunk már meglepetéseket ezen a tornán.

A spanyolok akár kiejthetik a németeket Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Ha a spanyolok valóban kikapnának Japántól és a második helyen jutnának tovább, azzal azért kerülhetnének - nem túl sportszerűen - előnyös helyzetbe, mert lejönnének a brazilok ágáról, és a negyeddöntőben biztosan nem futhatnának össze velük, ráadásul egy erős riválist, a németeket is kiejtenék.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!