Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

6 étel, amitől energikusabb leszel télen

default user icon
MME
Ha ősztől–tavaszig te is úgy érzed, kevesebb az energiád, miközben egyre többet szeretnél enni, jó, ha tudod: nem vagy ezzel egyedül. Télen jelentős változások mennek végbe a szervezetünkben, ami kihat az anyagcserénkre, ezáltal a közérzetükre is.

Szerencsére a nehezén már túl vagyunk, nem sokat kell várnunk a jó időre. De hogy addig is megőrizzük egészségünket és vitalitásunkat, az alábbi ételeket érdemes fogyasztanunk. 

1. Tartalmas levesek

Az egyik legjobb választás, hogy feltöltsük vitaminraktárainkat. Készítsünk valamilyen sovány húst és minél többféle zöldséget tartalmazó változatot. Mivel télen hajlamosak vagyunk kevesebbet mozogni, próbáljuk kerülni a magas zsírtartalmú tejszínnel dúsított krémleveseket.

2. Fogyasszunk több tejterméket

A tej vagy a natúr joghurt gazdag forrásai az A- és B12-vitaminnak és a kalciumnak, ráadásul fehérjében is bővelkednek. Mindezek elengedhetetlenek a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez, és télen különösképpen szükségünk van rájuk. Ráadásul egy pohár meleg tej nemcsak nyugtatja az idegrendszert és oldja a stresszt, de még torokfájásra is természetes gyógyír lehet.

3. Sajt, tojás, hal

Nem véletlen, hogy a mediterrán területeken élők olyan jó egészségnek örvendenek, hiszen ezekhez a fontos alapanyagokhoz bőségesen hozzájutnak. Törekedjünk mi is arra, hogy rendszeresen juttassuk a szervezetünkbe őket, mivel az immunrendszerünk erősítésében fontos szerepe van a bennük található B- és D-vitaminoknak. További előnyük, hogy a fáradtságérzetet is csökkenthetjük velük, azonkívül bármely napszakban fogyaszthatjuk őket.

4. Karfiol és brokkoli

Mindkét zöldségről ódákat lehet zengeni, télen a magas C-vitamin-tartalmuk okán mindenképpen illesszük be őket az étrendünkbe. Külön és együtt is ízletes, változatos fogásokat készíthetünk belőlük, és bár ilyenkor nem a legegyszerűbb friss zöldséget beszerezni, jó hír, hogy ezek fagyasztott változatának tápanyagtartalma is teljes értékű.

5. Gyökérzöldségek

A hideg időben sem kell lemondanunk a zsenge zöldségekről, ugyanis van néhány, amit egész évben, így most is könnyűszerrel beszerezhetünk. Ilyen például a répa, a zeller vagy a cékla. Nyersen, párolva, sütve – gyakorlatilag bárhogyan fogyasztva élvezhetjük a bennük található A- és C-vitamin, valamint a béta-karotin számos előnyét. 

6. Indítsd jól a napot!

Ismert tény, hogy egy tápláló reggeli az energiával teli szervezet alapja. Erre télen különösen érdemes nagy figyelmet fordítanunk, és jól megválasztani az első fogást. A zabkása minden szempontból remek napindító. A lassú felszívódású szénhidrátok ebédig garantáltan ellátnak erővel, a fehérje és a vitaminok pedig a szervezet normál működéséért tesznek. Gyümölcsökkel vagy magvakkal felturbózva a kását tényleg úgy reggelizhetünk, mint a királyok.

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss