Benrahma után Bowen is betalált, kupagyőztes a West Ham United!

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 20:50
null
Az angolok két gólszerzője (Fotó: AFP)
A West Ham United 2–1-re legyőzte a Fiorentinát a labdarúgó Európa-konferencialiga szerda esti prágai döntőjében, ezzel elhódította a serleget, és bejelentkezett az Európa-liga következő idényének főtáblájára.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
DÖNTŐ
Fiorentina (olasz)–West Ham United (angol) 1–2 (0–0)
Prága,
Fortuna Aréna, 17 363 néző. Vezette: C. Del Cerro (spanyol)
Fiorentina
: Terracciano – Dodo, Milenkovics, Ranieri (Igor, 84.), Biraghi – Mandragora (Barák, 90+2.), Amrabat, Bonaventura – Nicolás González, Jovics (Cabral, a szünetben), Kouamé (Saponara, 62.). Vezetőedző: Vincenzo Italiano
West Ham
: Areola – Coufal, Zouma (Kehrer, 61.), Agerd, Emerson Palmieri – Soucek, Paquetá, Rice – Bowen, Mi. Antonio (Ogbonna, 90+4.), Benrahma (Fornals, 76.). Vezetőedző: David Moyes
Gólszerző:
Bonaventura (67.), ill. Benrahma (62. – 11-esből), Bowen (90.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

AMIKOR AZ EURÓPAI LABDARÚGÓ-SZÖVETSÉG (UEFA) 2021-ben útnak indította az Európa-konferencialigát, sokan kétkedve fogadták, mondván, nem igazán lesznek kíváncsiak a szurkolók a sokadik polcon helyet foglaló csapatokra. Ezek után az első finálét a José Mourinho vezette Roma a holland futball egyik zászlóshajójával, a Feyenoorddal játszotta, és azt követően, hogy az olasz csapat elhódította a trófeát, az örök városban olyan ünneplést csaptak, amelynél nagyobbra egy BL-siker után sem számíthatnánk.

Nem csoda, hogy a mostani idényt már komolyabban vették a csapatok, így a prágai döntőbe újfent két európai szinten nagyon is patinásnak tekinthető és jelentős szurkolói bázissal rendelkező gárda jutott be. Ami a szurkolókat illeti, sajnos egy maroknyi kisebbség most sem tudott felnőni az alkalomhoz, és a cseh fővárosban inkább a randalírozással töltötte az idejét, mintsem a valódi ünnepléssel...

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

A nagy többség persze kulturált maradt, így a Fortuna Arénában valóban szenzációs hangulat fogadta a feleket, és jóllehet, a mindkét csapatban megforduló Mauro Zárate korábban úgy nyilatkozott, hogy a West Ham-szimpatizánsok olyan hangulatot teremtenek az idegenbeli mérkőzéseken, hogy a londoniak mindig otthon érezhetik magukat, ezúttal az olasz tiffosók egy árnyalattal sem maradtak el mögöttük, így ezen a téren kiegyenlített körülmények között kezdhették meg a játékot a felek.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

Nem kellett sokat várni az első kapura lövésre, igaz, a 38. másodpercben Michail Antonio jobblábas lökete tizennyolc méterről legfeljebb Pietro Terracciano kapus könnyed bemelegítésére volt alkalmas.

A 13. percben aztán Declan Rice próbálkozása már izgalmasabbnak tűnt: a tizenhatos előteréből leadott kapáslövése nyomán a labda a jobb kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A 34. percben sajnálatosan ismét a magukról megfeledkező drukkerek léptek elő főszereplővé, amikor a szöglet elvégzéséhez igyekvő Cristiano Biraghit dobálták meg műanyag poharakkal, és az egyik úgy eltalálta az olaszt, hogy a tarkójánál felrepedt a fejbőre.

A közjáték miatti ráadás perceiben Luka Jovics ugyan a kapuba talált, miután Christian Kouamé fejesét követően a jobb kapufáról visszajövő labdát a gólvonal mögé pöccintette – ám lesről.

A második félidőben eleinte nem sok minden történt, mígnem a fején kötéssel játszó Biraghi az 58. percben a tizenhatoson belül kézzel ütötte el a labdát a kapura törő Jarrod Bowen elől. A jogosnak tűnő tizenegyest jó pár percnyi VAR-ozás előzte meg, így Szaid Benrahma csak a 62. percben állhatott a labda mögé, viszont ha már ott volt, magabiztosan értékesítette a büntetőt, 0–1.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

A Fiorentina azonban szinte azonnal egyenlített: Giacomo Bonaventura a tizenhatoson belül egy lefejelt labdát lőtt gyönyörűen a jobb alsóba – kezdődhetett minden elölről, 1–1.

Hosszabbítás helyett jött a slusszpoén a 90. percben, amikor a Lucas Paquetá szemet gyönyörködtető labdájával kiugró Bowen elgurított a rossz ütemben kimozduló Terracciano mellett, megnyerve a West Ham számára a kupadöntőt. 1–2

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik