Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őszi óraátállítás 2022: szuper hírünk van!

default user icon
MME
Ahogy átlépünk az októberbe, és egyre hamarabb megy le a nap, máris a zsigereinkben érezzük, hogy közeledik a téli időszámítás, vagyis az óraátállítás napja. Hogy pontosan mikor, azt máris mondjuk, annyit azonban előre elárulhatunk, hogy idén nagyon szerencsésen alakul ez a dátum!

A téli időszámítás, itthon, minden év októberének utolsó vasárnapjára, azaz 2022-ben október 30-ra esik. Ezen a napon hajnali 3 óráról 2 órára állítjuk vissza az órákat. 

Az őszi óraátállításnak köszönhetően, ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk, ekkor kapjuk vissza ugyanis azt az egy órát, amit a tavaszi óraátállítás időpontjában "elveszítettünk". Persze innentől egyre hamarabb sötétedik, a nappalok egyre rövidülnek, az estéket hosszabbnak érezhetjük. Ez utóbbinak számos kellemetlen mellékhatása is lehet: felmérések igazolják, hogy sokaknak okozhat depressziót, fáradtságot, alvási- és/vagy emésztési zavarokat az átállási időszak.

Az óraátállításhoz kapcsolódó jó hír

És ezen a ponton el is érkeztünk a címben említett jó hírhez: ebben az évben ugyanis a téli időszámítás első napja négynapos hosszú hétvégére, a Mindenszentekhez kapcsolódó ünnep vasárnapjára esik. S mivel november 1-je keddi nap lesz, így a vasárnapot követőn két további napot tölthetünk pihenéssel, melynek köszönhetően könnyebben megszokhatjuk az óraátállítás okozta változást.

Akik oly szerencsések, mert például wellness hotelben foglalták le a négynapos hosszúhétvégét, valójában egy órával több időt tölthetnek a szállodákban, mint általában, s ennek a plusz egy órának köszönhetően is remélhetően kipihenten térnek vissza a munkába november 2-án, szerdán.

Mióta és miért van egyáltalán óraátállítás?

A világon elsőként Németországban és az Osztrák-Magyar Monarchiában vezették be az óraátállítást 1916-ban. Jelenleg pedig több mint hetven országban alkalmazzák a nyári időszámítást.

Az óraátállításnak kezdetben számos pozitív hatása volt, hiszen például jelentős mennyiségű energiát spóroltunk vele, kedvezett az építőiparnak, a mezőgazdaságban dolgozóknak, akik a nyári időszakban hosszabb ideig végezhették a szabadban a munkát, s a hosszabb nappaloknak köszönhetően kevesebbet és kevesebben vezettek szürkületben, sötétben. A téli és nyári időszámítás ellenzői szerint azonban manapság közel sem annyira jelentős az óraátállítással elérhető megtakarítás, ugyanakkor az igen nagy terhet ró az emberi szervezetre. 

Vajon meddig lesz MÉG?

Bár volt róla szó, egyelőre jegelik az Európai Unióban az óraátállításról eltörléséről szóló törvény megvitatását. E szerint a tagállamok saját hatáskörben dönthetnének, hogy téli vagy nyári időszámítás szerint szeretnének élni. Ami biztos, ha majd ott tartunk, hogy választani lehet, Magyarország a nyári időszámítás véglegesítését támogatja.

Egyelőre viszont még marad a korábbi rend, amely szerint 2022. október 30-án, vasárnap hajnali 3 óráról 2 órára kell visszatekerni az analóg órák mutatóit. A digitális órák, okostelefonok és okosórák maguktól állítják vissza a CET+1-es időzóna pontos idejét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss