Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a tökéletes, szájban szétolvadó csokoládé titka

default user icon
MME
Brit kutatók rájöttek a tökéletes csoki titkára. A szakemberek azt állítják, hogy felfedezésüknek köszönhetően egy egészségesebb, alacsonyabb zsírtartalmú, de az eredeti érzetét keltő csokoládét kaphatunk. Ennek köszönhetően más, szájban oldódó élelmiszerek, mint például a sajtok vagy a jégkrémek is sokkal egészségesebbek lehetnek a jövőben.

A Leedsi Egyetem kutatói feltárták azt a fizikai folyamatot, ami akkor megy végbe, amikor egy kocka csokoládé szétolvad az ember szájában. Mindezt úgy figyelték meg, hogy egy 3D-s nyomtatóval előállított, emberi nyelvre hasonlító berendezéssel kísérletezve észrevették, hogy a teszten használt luxusmárkájú étcsoki egy filmszerű zsírréteget képez a nyelv felületén szétolvadáskor. Ez az a nélkülözhetetlen faktor, amely azt a bizonyos selymes érzetet kelti.

A zsírréteg kialakulása után szilárd kakaórészecskék csapódnak ki a csokoládéból, ami a taktilis érzet szempontjából fontos. Siavash Soltanahmadi, a vizsgálatot vezető szakember elmondta, hogy egy csokoládé akkor tud igazán maradandó élményt nyújtani, ha a zsírréteg az édesség külső részén helyezkedik el, hatékonyan befedve a kakaószemcséket. Jó hír, hogy a szájban szétolvadó csokoládé érzetéhez a cukortartalom csak minimálisan járul hozzá, így anélkül variálható annak mennyisége, hogy az bármilyen hatással lenne a fogyasztás élményére.

A felfedezésnek köszönhetően olyan új generációs csokoládék előállítására van lehetőség, amelyek a magas zsírtartalmú csokik érzetét keltik, de valójában egészségesebbek. A Leedsi Egyetem kutatói arra is kitértek közleményükben, hogy az olyan, szájban oldódó élelmiszerek, mint például a sajtok vagy a jégkrémek, még egészségesebbek lehetnek a jövőben.

Jelenleg is komoly kihívást okoz az élelmiszeripar számára az egészséges csokoládék előállítása, hiszen az eddigi próbálkozásokból fakadó impresszió az, hogy közel sem olyan finomak a csökkentett zsírtartalmú termékek, mint eredeti változatai. Most azonban minden megváltozhat.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss